Hvælving: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m småedit
m linkfix
Linje 4: Linje 4:


Der findes en række typer, mere eller mindre komplicerede hvælvinger.
Der findes en række typer, mere eller mindre komplicerede hvælvinger.
Den enkleste for for hvælv er ''tøndehvælv'' som opfattes som en dyb bue. ''Krydshvælvet'' blev udviklet i [[romansk]]e [[katedral]]er og blev mere og mere udbygget i [[gotik]]ken. Efter [[reformationen]] holdt man næsten op med at bygge hvælvinger.
Den enkleste for for hvælv er ''tøndehvælv'' som opfattes som en dyb bue. ''Krydshvælvet'' blev udviklet i [[romansk stil|romansk]]e [[katedral]]er og blev mere og mere udbygget i [[gotik]]ken. Efter [[reformationen]] holdt man næsten op med at bygge hvælvinger.
== Typer af hvælvinger ==
== Typer af hvælvinger ==
<gallery>
<gallery>

Versionen fra 24. jul. 2006, 14:14

Stjernehvælv, tegning fra Brockhaus, 1888

En Hvælving er en afrundet, ophøjet overdækning af et rum, ofte med buen som konstruktionsprincip. HVælvinger er kendt tilbage til oldtiden, men udviklingen kom for alvor igang da etruskerne udviklede den kilesten, der gjorde det muligt at lave buer.

De bæres af vægge, buer og eller vertikale støtter som søjler eller pilastre.

Der findes en række typer, mere eller mindre komplicerede hvælvinger. Den enkleste for for hvælv er tøndehvælv som opfattes som en dyb bue. Krydshvælvet blev udviklet i romanske katedraler og blev mere og mere udbygget i gotikken. Efter reformationen holdt man næsten op med at bygge hvælvinger.

Typer af hvælvinger