Gunlød: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m småret
Linje 1: Linje 1:
'''Gunlød''' er i [[nordisk mytologi]] [[jætte]]n [[Suttung]]s smukke datter. Hun bliver sat til at vogte [[skjaldemjød]]en, som Suttung opbevarer i en hule i [[Hnitbjerg]]et i [[Udgård]].
'''Gunlød''' er i [[nordisk mytologi]] [[jætte]]n [[Suttung]]s smukke datter. Hun bliver sat til at vogte [[skjaldemjød]]en, som Suttung opbevarer i en hule i [[Hnitbjerg]]et i [[Udgård]].


Guden Odin vil eje skjaldemjøden og sniger sig i ind igennem en sprække i slangeskikkelse til hulen og Gunlød. Her forfører han hende og tømmer hele tønden med mjød. Lettere beruset flakser han tilbage mod [[Asgård]] i sin fugleham. Suttung flyver straks efter ham, men når ikke at indhente Odin, ind han er langt over Asgård murer, og har gylpet mjøden op.
Guden Odin vil eje skjaldemjøden og sniger sig i slangeskikkelse ind igennem en sprække til hulen og Gunlød. Her forfører han hende og tømmer hele tønden med mjød. Lettere beruset forvandler han sig til en ørn og flakser tilbage mod [[Asgård]]. Suttung flyver straks efter ham, men når ikke at indhente Odin, inden han er langt over Asgårds murer, og har gylpet mjøden op.


I en version får Odin hjælp af [[Bauge]] til at få adgang til Gunlød. I den version er mjøden opbevaret i [[Son]], [[Boden]] og [[Odrører]]. Se [[Odin stjæler skjaldemjøden]].
I en version får Odin hjælp af Suttungs bror [[Bauge]] til at få adgang til Gunlød. I den version er mjøden opbevaret i [[Son]], [[Boden]] og [[Odrører]]. Se [[Odin stjæler skjaldemjøden]].


[[Kategori:Jætter]]
[[Kategori:Jætter]]

Versionen fra 19. jun. 2014, 20:25

Gunlød er i nordisk mytologi jætten Suttungs smukke datter. Hun bliver sat til at vogte skjaldemjøden, som Suttung opbevarer i en hule i Hnitbjerget i Udgård.

Guden Odin vil eje skjaldemjøden og sniger sig i slangeskikkelse ind igennem en sprække til hulen og Gunlød. Her forfører han hende og tømmer hele tønden med mjød. Lettere beruset forvandler han sig til en ørn og flakser tilbage mod Asgård. Suttung flyver straks efter ham, men når ikke at indhente Odin, inden han er langt over Asgårds murer, og har gylpet mjøden op.

I en version får Odin hjælp af Suttungs bror Bauge til at få adgang til Gunlød. I den version er mjøden opbevaret i Son, Boden og Odrører. Se Odin stjæler skjaldemjøden.