Viborgmotorvejen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Flertydige WL: SvenstrupSvenstrup (Favrskov Kommune) - Der findes utrolig mange byer med navnet Svenstrup, men ud for Google Maps, mener jeg, at det må være Svenstrup i Favrskov
Linje 9: Linje 9:
}}
}}
'''Viborgmotorvejen''' er en motorvej under planlægning mellem [[Aarhus]] og [[Søbyvad]] ved Hammel.
'''Viborgmotorvejen''' er en motorvej under planlægning mellem [[Aarhus]] og [[Søbyvad]] ved Hammel.
Hovedvejen [[primærrute 26]] mellem disse to byer er stærkt trafikeret og langsom, da den går gennem en række mindre byer (bl.a. [[Svenstrup]], [[Voldby (Favrskov Kommune)|Voldby]] og [[Lading]]). På strækningen Aarhus v. [[E45]] - Viborg kører fra ca. 9.000 til 20.000 køretøjer i døgnet. De mest trafikerede steder er ved [[Viborg]] og [[Aarhus]].
Hovedvejen [[primærrute 26]] mellem disse to byer er stærkt trafikeret og langsom, da den går gennem en række mindre byer (bl.a. [[Svenstrup (Favrskov Kommune)|Svenstrup]], [[Voldby (Favrskov Kommune)|Voldby]] og [[Lading]]). På strækningen Aarhus v. [[E45]] - Viborg kører fra ca. 9.000 til 20.000 køretøjer i døgnet. De mest trafikerede steder er ved [[Viborg]] og [[Aarhus]].
[[Vejdirektoratet]] har gennemført en økonomiundersøgelse af strækningen, og på baggrund af den blev det foreslået, at den mest trafikerede strækning mellem Aarhus og Søbyvad skulle udlægges til motorvej, og at resten af strækningen til Viborg Syd skulle udlægges som [[motortrafikvej]].
[[Vejdirektoratet]] har gennemført en økonomiundersøgelse af strækningen, og på baggrund af den blev det foreslået, at den mest trafikerede strækning mellem Aarhus og Søbyvad skulle udlægges til motorvej, og at resten af strækningen til Viborg Syd skulle udlægges som [[motortrafikvej]].



Versionen fra 25. jun. 2014, 21:55

Fremtidig bygning
Denne artikel omhandler en bygning, der er under opførelse.
Det er derfor muligt, at indholdet er af spekulativ natur, og ligeledes, at indholdet kan ændre sig markant efterhånden som flere oplysninger bliver tilgængelige.
Viborgmotorvejen
Basisdata
Samlet længde: 21 km
Region: Midtjylland

Viborgmotorvejen er en motorvej under planlægning mellem Aarhus og Søbyvad ved Hammel. Hovedvejen primærrute 26 mellem disse to byer er stærkt trafikeret og langsom, da den går gennem en række mindre byer (bl.a. Svenstrup, Voldby og Lading). På strækningen Aarhus v. E45 - Viborg kører fra ca. 9.000 til 20.000 køretøjer i døgnet. De mest trafikerede steder er ved Viborg og Aarhus. Vejdirektoratet har gennemført en økonomiundersøgelse af strækningen, og på baggrund af den blev det foreslået, at den mest trafikerede strækning mellem Aarhus og Søbyvad skulle udlægges til motorvej, og at resten af strækningen til Viborg Syd skulle udlægges som motortrafikvej.

Motorvejen vil blive en del af den nye primærrute 26, som planlægges til at blive ca. 21 km lang. Den forventes at strække sig fra E45 Østjyske Motorvej ved Aarhus, hvor den derefter vil gå syd eller nord for Lading og Mundelstrup via syd om Hammel til Søbyvad. Motorvejen føres videre som motortrafikvej til Viborg S, hvor en motortrafikvej videre til Skive er under planlægning.

1. september 2010 besluttede regeringen at lave en VVM-undersøgelse på ruten Aarhus-Viborg på baggrund af økonomiundersøgelsen, VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) undersøgelsen var klar i februar 2012[1][2]. Efter denne fremlæggelse har Vejdirektoratet efter aftale med Aarhus Kommune udarbejdet nyt forslag til en lettere revideret linjeføring af den del af motorvejen, hvor motorvejen krydser den eksisterende nord-syd-gående E45 Østjyske Motorvej. Efter den fornyede høring fremsendte Vejdirektoratet 27. januar 2014 endelig indstilling vedr. linjeføringen for Viborg-motorvejen[3]. Der kan dermed træffes en afgørelse omkring en anlægslov. Man regner med, at hvis projektet vedtages i 2014, kan motorvejen mellem Aarhus og Søbyvad stå færdig i 2019.

Borgmestrene i Aarhus, Viborg, Silkeborg og Favrskov Kommuner samt formanden for Region Midtjylland har i et brev til transportminister Magnus Heunicke og Folketingets Transportudvalg i slutningen af marts 2014 skrevet, at rute 26 er "en væsentlig del af den infrastruktur, der binder Midt- og Østjylland sammen". Borgmestrene og regionsformanden skriver endvidere "Vi opfordrer Folketinget i den kommende trafikaftale, der forventes indgået medio 2014, at sikre udbygning og opgradering af rute 26 for at sikre tilstrækkelig fremkommelighed, og vi ønsker samtidig at foretræde for Folketingets Transportudvalg i løbet af foråret 2014." [4] [5]

Onsdag d. 25. juni 2014 indgik folketingets partier bortset fra enhedslisten aftale om motorvejens linjeføring samt at afsætte 32,2 mio.kr. til at opkøbe ejendomme i den valgte linjeføring[6].

Referencer

  1. ^ Rute 26 Søbyvad – Århus Vejdirektoratet, hentet 7. februar 2012
  2. ^ Her er den nye motorvej fra Aarhus mod Viborg Jyllands Posten, 1. februar 2012
  3. ^ Endelig indstilling linjeføring Viborg-motorvej Vejdirektoratets indstilling og høringsnotat
  4. ^ "Kom i gang nu!" TV2, 24. marts 2014
  5. ^ Borgmestre: Få nu gang i Viborg-Aarhus forbindelsen Jyllandsposten, 21. marts 2014
  6. ^ Trafikaftale giver vækst og produktivitet Trafikaftalen af 25. juni 2014