Bruger:Christian89/Sandkasse: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
 
==== Cellelegeme ====
Cellelegemet (gr. "soma") indeholder en ofte stor [[cellekerne]] (lat. "nucleus") med et fremtrædende [[kernelegeme]] (lat. "nucleolus"). Kernen omgives af [[cytoplasma]] som i nervecellen også kaldes perikaryon. Et karakterstisk træk ved perikaryonet er den høje forekomst af [[ribosom]]er enten frie eller bundet til det [[endoplasmatisk reticulum|endoplasmatiske retikulum]] som ved farvning med [[kationiske farvestoffer]] (f.eks. [[hæmatoxylin]]) fremtræder i tydelige klumper set i et [[lysmikroskop]] og kaldes [[Nissl substans]]/legemer.[Histology and Cell Biology p.203] Med undtagelse af nogle få proteiner som kodes af mitokondrierne syntetiseres størstedelen af proteinerne i cellelegemet ud fra mRNA og kan klassificeres i tre katgeorier:
 
1) Proteiner som syntetiseres i cytosolen af frie ribosomer og polyribosomer: Disse forbliver i cytosolen og omfordeles ved langsom aksoplasmatisk transport og indeholder bla. enzymer som er vigtige i de metabolske processer af cytoskelettet.
 
2) Proteiner syntetiseret i cytosolen af frie og polyribosomer som efterfølgende optages i cellekernen, mitokondriet eller peroxisomerne: Disse inkluderer enzymer som er involveret i RNA [The Human Nervous System p. 15 (dvs. 25 i PDF)]
 
==== Akson ====
7.962

redigeringer

Navigationsmenu