Forskel mellem versioner af "Sogn"

Spring til navigation Spring til søgning
101 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
m (Fjernede Kategori:Sogne i Danmark ved hjælp af Hotcat)
m (→‎Sogne i Danmark: wiki link)
 
== Sogne i Danmark ==
[[Sogne i Danmark]] betegner enten [[Folkekirken]]s sogne eller [[matrikel (ejendom)|matrikel]]sogne. Langt de fleste danske kirkesogne opstod i [[middelalder]]en, og deres grænser blev sjældent forandret. I [[1841]] indførtes ''[[sogneforstanderskab]]er'', hvor sognepræst, store jordbesiddere og valgte medlemmer fik et lokalt ansvar for forvaltning af skole-, fattig- og vejvæsen, og i [[1868]] trådte en ny landkommunallov i kraft. Med den erstattedes sogneforstanderskabet af et ''[[sogneråd]]''.
 
Med få undtagelser udgjorde kirkesognene på landet frem til [[kommunalreformen i 1970]] normalt også en selvstændig kommune ([[sognekommune]]), idet dog mange kommuner bestod af 2 eller 3 sogne. Endnu i dag følger kommunegrænser og skoledistrikter på landet oftest sognegrænserne, ligesom sognet mange steder stadig er den naturlige enhed for lokalsamfundets foreningsliv m.v.
 
=== Matrikelsogne ===
Udviklingen har ført til, at der kan være forskel på et kirkesogn og et matrikelsogn, hvor det dog oprindelig har været det samme. I [[Matrikel (ejendom)|Matriklen]] er det enkelte grundstykke opført med [[matrikelnummer]] i en by (landsby), der hørte under et sogn, der hørte under et [[herred]], der hørte under et [[amt]]; men gennem tiden er de administrative inddelinger blevet ændret. Matriklen føres i Kort- og Matrikelstyrelsen. Tidligere (indtil 1989) var det i Matrikeldirektoratet. Ændringer i kirkesognenes grænser efter herredernes ophør har ikke ført til tilsvarende ændringer i matrikelsognenes grænser.
 
== Se også ==
62.239

redigeringer

Navigationsmenu