Rhône-Alpes: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Geografi: Retter flertydige links (Fransk)
m bot: indsæt coord wd
Linje 47: Linje 47:
{{DEFAULTSORT:Rhone-Alpes}}
{{DEFAULTSORT:Rhone-Alpes}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}
{{coord wd|region=FR|type=adm1st}}


[[Kategori:Regioner i Frankrig]]
[[Kategori:Regioner i Frankrig]]

Versionen fra 16. jul. 2014, 02:03

Région Rhône-Alpes
Flag for Rhône-Alpes
Hovedstad Lyon
Areal 43.698 km²
Regionspræsident Jean-Jack Queyranne
Indbyggertal
 - Indbyggere, år 2009
 - Befolkningstæthed

6.174.040
141 indb./km²
Arrondissementer 25
Kantoner 335
Kommuner 2.879
Départementer Ain Ain
Ardèche Ardèche
Drôme  Drôme
Isère Isère
Loire Loire
Rhône Rhône
Savoie Savoie
Haute-Savoie  Haute-Savoie
Map of Rhône-Alpes


Rhône-Alpes er en region i det sydøstlige Frankrig. Regionen har sit navn efter floden Rhône og bjergkæden Alperne. Hovedstaden Lyon med omliggende forstæder er det næst største storbyområde i Frankrig efer Paris. Med sine ca. 6,2 millioner indbyggere (2010) er Rhône–Alpes den næst mest folkerige region i Frankrig efter Île-de-France.

Geografi

Rhône-Alpes ligger i det østlige i Frankrig. I nord grænser den til regionerne Bourgogne og Franche-Comté, i vest mod regionerne Auvergne, i syd har den grænse mod Languedoc-Roussillon og Provence-Alpes-Côte d'Azur. Det østlige området af regionen indeholder den vestligste del af Alperne og grænser mod Svejts og Italien. Regionens højeste punkt er Mont Blanc, på den fransk-italienske grænse. Den centrale del af regionen består af Rhône- og Saône-flodernes dale. Disse to floder flyder sammen i Lyon. I den vestlige del af regionen begynder bjergområdet Centralmassivet. Regionen har eller grænser til store indsøer. Floden Ardèche løber gennem den sydvestlige del af regionen, hvor den har udskåret en dyb kløft. Rhône-Alpes er arealmæssig den næst største region i fastlands-Frankrig, og nummer tre i Frankrig hvis man tager den oversøiske region Fransk Guyana med.

Som resten af Frankrig, er fransk det eneste officielle sprog i regionen. Frem til midten af det 20. århundre blev Frankoprovençalsk meget brugt i hele regionen, mens mange af indbyggerne i syd taler varianter af oksitansk; begge er ved at forsvinde. Der er blandt andet immigrantgrupper fra Armenien, Italien, Nordafrika, Polen og Portugal.

Rhône-Alpes består af departementene:

Økonomi

Økonomisk dominerer industri, landbrug med dyrkning af vin, samt turisme knyttet til historiske byer og vintersportsteder.


Eksterne henvisninger

Koordinater: 45°44′25″N 4°49′10″Ø / 45.740186°N 4.819447°Ø / 45.740186; 4.819447