Gråsæl: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Intro: bev.status
m taksoboks ved brug af AWB
Linje 1: Linje 1:
{{taksoboks
{{taxobox3
| navn = Gråsæl
| navn = Gråsæl
| farve = pink
| farve = pink

Versionen fra 25. jul. 2014, 13:30

Gråsæl
Gråsæl
Gråsæl
Bevaringsstatus

Ikke truet (IUCN 3.1)[1]

Sårbar (DKRL)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Phocidae (Ægte sæler)
Slægt Halichoerus
Art grypus
Videnskabeligt artsnavn
Halichoerus grypus
Fabricius 1791
Kort
Gråsælens udbredelse
Gråsælens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Gråsæl (Halichoerus grypus) er Danmarks største rovdyr. Den er udbredt i hele Nordatlanten, på nær Grønland hvor den kun er set undtagelsesvist[2]. Hannerne bliver op til 2.3 m lange og kan veje op mod 300 kg. Hunnerne er noget mindre. De voksne, især hannerne, har et meget stort og karakteristisk hoved der sammen med den store størrelse gør det nemt at artsbestemme dem, hvorimod de unge gråsæler er vanskelige at kende fra spættet sæl.

Indtil begyndelsen af 1900-tallet var det formentlig den mest almindelige sæl i Danmark, men en betydelig jagt reducerede bestanden betragteligt og i dag er spættet sæl den hyppigste sæl i Danmark. Gråsæl findes i Danmark sammen med spættet sæl især på Anholt og Rødsand ved Gedser. I de senere år er gråsæl desuden begyndt at optræde hyppigt på banker i Vadehavet.

Gråsæler føder deres unger om vinteren. I Danmark blev der i 2003 fundet en levende unge på Rødsand, hvilket er første gang arten vides at have ynglet i Danmark i mere end 100 år. I de efterfølgende år er 1-2 unger blevet set på Rødsand og det betragtes som sandsynligt at arten er ved at genindvandre som stabil yngleart.

Gråsælen blev første gang beskrevet af præsten og grønlandsforskeren Otto Fabricius i 1788.

Der er observeret gråsæler på Tat ved Christiansø. I 2009 blev anslået 40 observeret, mindst 80 i 2010 (hvor den ynglede på Tat)[3], og mindst 180 i 2011.

Kilder/Henvisninger

  1. ^ Thomspon, D. & Harkonen, T. (2008). Halichoerus grypus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 29 January 2009.
  2. ^ Rosing-Asvid,A., Teilmann, J., Dietz, R. & Olsen, M. T. (2010) First confirmed record of grey seals in Greenland. Arctic 63, 471-473.
  3. ^ Christiansøs Naturvidenskabelige Feltstation