Dansk Folkeparti: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot semiautomatisk rettelse af fejlstavet link Den europæiske menneskerettighedskonvention
m Tilføjet kilde til forbindelse til Taiwan
Linje 28: Linje 28:
* [http://www.danskfolkeparti.dk/ Dansk Folkepartis hjemmeside]
* [http://www.danskfolkeparti.dk/ Dansk Folkepartis hjemmeside]
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=4996 Artiklen "Dansk Folkeparti"] på [[Leksikon.org]]
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=4996 Artiklen "Dansk Folkeparti"] på [[Leksikon.org]]
* [http://danskfolkeparti.tripod.com/ Pia - Gæst hos facismen] Kilde: Det Fri aktuelt 18. september 1988 (forbindelse til Taiwan)


[[Kategori:Danske politiske partier]]
[[Kategori:Danske politiske partier]]

Versionen fra 29. jul. 2006, 10:37

For alternative betydninger, se Dansk Folkeparti (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Dansk Folkeparti)

Dansk Folkeparti (DF) er et dansk politisk parti, som blev stiftet på Christiansborg den 6. oktober 1995 af Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner, der indtil da var medlemmer af Fremskridtspartiet. Partiet er tildelt listebogstavet 'O' på stemmesedlen, og Pia Kjærsgaard har siden grundlæggelsen været formand for partiet. Hun er desuden politisk ordfører for partiet, hvilket er en konstruktion, der giver hende særlige muligheder for at kunne lægge den politiske linje. Hun er derfor partiets største profil.

Fil:Pia Kjærsgaard.jpg
Pia Kjærsgaard, formand for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti har på få år formået at tiltrække et betragteligt antal vælgere, således at det ved sidste folketingsvalg opnåede det tredjehøjeste stemmetal. Vælgertilslutningen er især kommet fra Fremskridtspartiets tidligere vælgere, men partiet har desuden haft held til at tiltrække vælgere fra andre partier, endog ind over den politiske midte.

Partiet har fra 2001 været en del af regeringens parlamentariske grundlag grundet på aftaler om regeringsprogrammer indgået efter valgene i 2001 og 2005. Partiet har herved - og ved sin vælgertilslutning - i sin forholdsvis korte levetid opnået stor landspolitisk indflydelse.

DF valgte fra begyndelsen en national profil bygget på EU-modstand og stramninger på indvandrerområdet og har siden tilføjet en social profil bygget især på forbedringer for ældre og syge. En stram retspolitik og dyrevelfærd har ligeledes været blandt partiets mærkesager. Partiet er modstander af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og ønsker, at Danmark fratræder denne.

På grund af partiets arbejde for stramninger på indvandrerområdet er det blevet beskyldt for at være ikke-stuerent og racistisk. Politiske modstandere har endvidere kritiseret partiet for ikke at leve op til sin sociale profil. Ikke mindst i forbindelse med byrådsarbejdet, hvor politiske modstandere har påpeget, at partiet har stemt for nedskæringer på ældreområdet. Partiet har imidlertid afvist denne kritik.

Dansk Folkeparti er et utraditionelt parti, hvor det indbyrdes demokrati er meget begrænset. Organisatorisk er det topstyret, og adskillige medlemmer er blevet ekskluderet i løbet af dets historie, fordi de offentligt var uenige med partiledelsen. Desuden er medlemmer af højreorienterede foreninger blevet udrenset. I 1999 blev 19 medlemmer af organisationen Dansk Forum smidt ud af partiet.

Også i folketingsgruppen er det indbyrdes demokrati stærkt begrænset sammenlignet med andre partier. Således har partiledelsen flere gange sat fagordførere på plads, især hvis disse har lagt op til at gå sammen med oppositionen og danne flertal uden om regeringen. I 2005 vakte den daværende uddannelsesordfører, Louise Frevert, opsigt, da der på hendes personlige hjemmeside var gengivet en række racistiske artikler. Frevert forsvarede først artiklernes indhold, men forklarede efterfølgende, at det var hendes hjemmesidestyrer, Ebbe Thalleruphuus, der havde ansvaret for indholdet samt udgivelsen. Frevert blev efterfølgende frataget sin ordførerpost.

Partiet har få internationale bånd til andre partier, men plejer et stærkt samarbejde med især højrekræfter i Israel samt Taiwan.[kilde mangler]

I det første folketingsvalg, som DF deltog i, den 11. marts 1998, opnåede det 252.228 stemmer (7,4 procent) og 13 mandater i Folketinget.

Ved valget i november 2001 vandt DF 22 mandater, svarende til 12 procent af stemmerne.

Ved valget den 8. februar 2005 fik Dansk Folkeparti yderligere to mandater med en fremgang på 1,2 procent af stemmerne og var det parti, der fik tredjeflest stemmer.

Partiets ungdomsorganisation hedder Dansk Folkepartis Ungdom.

Eksterne henvisninger