Forskel mellem versioner af "Kompasretning"

Spring til navigation Spring til søgning
808 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
→‎Kompasretninger i kulturhistorien: forsøg på at skrive om KR i kulturhistorien
m (Fjernede Kategori:Orientering ved hjælp af Hotcat)
(→‎Kompasretninger i kulturhistorien: forsøg på at skrive om KR i kulturhistorien)
Når man taler om f.eks. en "nordlig vind", betyder det, at vinden kommer fra nord. Derimod er går en "nordlig strøm" fra syd mod nord. Tilsvarende gælder for de øvrige retninger. Dette modsætningsforhold leder undertiden til forvirring. Vindretninger har ofte navne efter kompasretningen: Nordenvinden, Vestenvinden og Østenvinden. Den sydlige vind er navngivet efter ældre sprog: Søndenvinden.
 
== Kompasretninger i kulturhistorien ==
Man har længe benyttet kompasretninger som omskrivninger for geografiske eller kulturelle enheder. Vesten eller occidenten er således de [[kristendom|kristne]] lande, der ligger vest for de [[Islam|muslimske]] lande. Østen eller orienten er så de lande, der ligger øst for vesten. Levanten er et andet navn for den nærmeste orient, ordet betyder den opgående sols lande.
{{Tomt afsnit}}
 
Syden er en betegnelse for de varme lande, selv om der jo bliver koldere igen, når man har passeret [[ækvator]].
 
Norden er for os [[de nordiske lande]]. Betydningen er en anden i andre områder.
 
Mange af de tidligste kort fremstillet i [[Europa]], har øst anbragt øverst på kortet. Som et minde om dette, har kompasroser på kort ofte et lille kors ved øst. Det henviser også til, at øst i store træk var retningen til [[Jerusalem]].
 
== Trivia ==
2.870

redigeringer

Navigationsmenu