Forskel mellem versioner af "Tegnsprog"

Spring til navigation Spring til søgning
813 bytes fjernet ,  for 6 år siden
Flyttet den danske del over i sin egen artikel
Tag: gettingstarted edit
(Flyttet den danske del over i sin egen artikel)
'''Tegnsprog''' er et [[sprog]], som [[døv]]e benytter sig af til at kommunikere såvel med andre døve som med hørende medborgere. I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, [[gestus|gestik]] og [[mimik]].
Dansk tegnsprog er et sprog som dansk talesprog, og lige som dansk talesprog ligner de øvrige skandinaviske talesprog, så ligner [[dansk tegnsprog]] svensk og norsk tegnsprog. Mange danske døve kender til andre landes tegnsprog, især det amerikanske [[ASL]], der bruges meget ved kommunikation mellem døve fra forskellige lande.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra det danske talesprogtalesproget. Tegnsprog er ikke internationalt i modsætning til [[Esperanto]] og [[Volapük (sprog)|Volapük]]. Tegnsprogog er ikke et "opfundet" [[kunstsprog]], men et sprog, som er udviklet gennem årtusinder over hele verden. Platon beskriver fx tegnsprog i det antikke Grækenland. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere meget fra region til region, og hvor der ikke findes et "rigsmål".
I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, gestus og mimik.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra det danske talesprog. Tegnsprog er ikke internationalt i modsætning til [[Esperanto]] og [[Volapük (sprog)|Volapük]]. Tegnsprog er ikke et "opfundet" [[kunstsprog]], men et sprog, som er udviklet gennem årtusinder over hele verden. Platon beskriver fx tegnsprog i det antikke Grækenland. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere meget fra region til region, og hvor der ikke findes et "rigsmål".
 
Dansk tegnsprog er formelt blevet anerkendt i Folketinget 13. maj af alle partier via en lovændring til Lov om Dansk Sprognævn.
 
Danmarks tegnsprogsdag er 13. maj.
 
[[Mundhåndsystem]] er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af [[Georg Forchhammer]], forstander ved [[Nyborgskolen]] i starten af 1900-tallet. I det angiver højre hånds fingres bevægelser konsonanterne i det talte sprog, og det bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.
 
== Se også ==
{{wiktionary|tegnsprog}}
{{Commonskat|Sign language}}
* [[Billedsprog]]
* [[Kropssprog]]
* [[Mundaflæsning]]
* [http://www.tegnsprog.dk/ Ordbog over Dansk Tegnsprog] ''(dansk tegnsprogsordbog online)''
* [[Programmeringssprog]]
* [[Skriftsprog]]
* [[Talesprog]]
 
* [http://www.wiksign.org/lsf/Langue:Signes_du_Monde Verdens Tegnsprog] ''(fransk / engelsk)''
 
==Eksterne henvisninger==
{{Commonskatcommonscat|Sign language}}
* [http://www.wiksignwikisign.org/lsf/Langue:Signes_du_Monde Verdens Tegnsprog] ''(fransk{{fr sprog}}/{{en engelsk)''sprog}}
 
{{autoritetsdata}}
 
Anonym bruger

Navigationsmenu