Pour le Mérite: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
No edit summary
'''Pour le Mérite''' ([[fransk (sprog)|fransk]]: ''for meritten''), også kendt som '''Blauer Max''', er en [[Tyskland|tysk]] [[orden]], der blev indstiftet i [[Preussen]] i [[1667]]. Den var landets højeste [[militær]]e fortjenstorden og blev særligt berømt under [[1. verdenskrig]]. Ordenstegnet udgøres af et blåt emaljeret [[malteserkors]] med et kronet ''F'' på øverste arm og teksten ''Pour le Mérite'' spredt over de tre øvrige. Den bæres i et ordensbånd i sort og [[sølv]].
 
Ordenen var både civil og militær indtil [[Frederik Vilhelm 3. af Preussen|kong Frederik Vilhelm den 3.]] i [[1810]] kundgjorde, at ordenen herefter kun skulle tildeles tjenestgørende militært personel. I [[1842]] indstiftede [[Frederik Wilhelm 4. af Preussen|Frederik WilhlemWilhelm den 4.]] ordenens såkaldte fredsklasse, ''Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste'', med de tre sektioner [[humaniora]], [[naturvidenskab]] og [[kunst]]. En af de mest berømte kunstnere, der fik ordenen var [[Käthe Kollwitz]].
 
Under 1. verdenskrig blev ordenen særligt tildelt piloter i [[Luftwaffe (Wehrmacht)|Luftwaffe]], der havde nedskudt fjendtlige fly. [[Max Immelmann]] blev den første modtager, hvorfor ordenen blev kendt som Blauer Max efterfølgende. Modtagerne af ordenen var pålagt at bære den, når de var iført deres uniform.
Anonym bruger

Navigationsmenu