Spring til indhold

Surrealisme: Forskelle mellem versioner

254 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Billede
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
(Billede)
{{ingen kilder}}
[[File:Salvador Dali A (Dali Atomicus) 09633u.jpg|thumb|''Dali Atomicus'' (1948) - Fotografi af den surrealistiske kunstner [[Salvador Dalí]]. Billedet er taget af den amerikanske fotograf [[Philippe Halsman]] og publiceret i [[LIFE|LIFE Magazine]].]]
'''Surrealisme''' er en [[kunst]]nerisk [[stilperiode]] i [[Europa (verdensdel)|Europa]] [[1924]]-. I [[Danmark]] dog først fra [[1930]]-. Kunstretningen gengiver det underbevidste [[symbol]]sk.
 
Med [[Freud]]s og [[Jung]]s [[psykoanalyse]] i begyndelsen af det [[20. århundrede]] opstod nye retninger inden for kunsten som en del af [[det moderne gennembrud]]. En af dem er surrealismen.
Surrealisterne ønskede gennem deres kunst at udstille både deres private drømme, fantasier, ubevidste seksuelle drifter og storbyens, [[kapitalisme]]ns og [[1. Verdenskrig]]s vanvid og absurditet. Surrealisternes kunst udstillede menneskets dyriske drifter og er en skarp kritik af den voksende industrielle kapitalismes rationalismetyranni.
 
Mange surrealister var [[Reformsocialist]]er eller [[revolutionær]]e [[Marxist]]er, der gennem deres kunst forsøgte at vælte det pæne borgerskabs fornuftskultur og muliggøre en ”surrealistisk” tilværelse, hvor de frit kan udtrykke deres lyster uden kapitalismens sociale fornedring eller [[rationalisme]]ns behovsundertrykkelse.
På den måde henter den surrealistiske bevægelse inspiration fra både [[Marxisme]]ns frontfigur [[Karl Marx]] og psykoanalysens grundlægger [[Sigmund Freud]]. Surrealisterne var meget optaget af en ”friere” seksualitet ganske som samtidens [[kulturradikal]]e.
145.205

redigeringer