Forskel mellem versioner af "Pierre Bourdieu"

Spring til navigation Spring til søgning
286 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 80.161.140.222 (diskussion | bidrag)
(kbkæfdkæslbfbfs)
m (Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 80.161.140.222 (diskussion | bidrag))
'''Pierre Bourdieu''' ([[1. august]] [[1930]] – [[23. januar]] [[2002]]) var en bredt anerkendt [[Frankrig|fransk]] [[sociolog]] og [[Antropologi|antropolog]] hvis arbejde indeholdt metoder fra en lang række af discipliner; fra [[filosofi]] og [[litteraturteori]] til [[sociologi]] og [[antropologi]]. Bourdieus værk er så omfattende, at det kan diskuteres, hvad der er hans hovedværk. To skiller sig ud, ''La distinction'' fra 1979 og ''La misère du monde'' fra 1993. I førstnævnte forsøgte han at forbinde [[æstetik|æstetiske]] domme til positioner i det sociale rum. Det mest bemærkelsesværdige i Bordieus teori er udviklingen af [[metodologi]]er som kombinerer både [[teori]] og [[empiri]]ske data i forsøget på at opløse nogle af de mest besværlige [[antagonisme]]r i teori og forskning. Blandt andet forsøgte han at skabe sammenhæng i forståelsen af [[subjekt]]er inden i objektive strukturer (i processen et forsøg på at skabe sammenhæng mellem struktur og [[aktør]]).
 
Bourdieu var pioner og lancerede nye begreber som har varig indnflydelseindflydelse i socialvidenskaben som fx [[kulturel kapital|kulturel]], [[social kapital|social]] og [[symbolsk kapital]] samt begreberne [[habitus]], [[felt]] og [[symbolsk vold]]. Bordieus lagde vægt på praksis og inkorporering i sociale dynamikker. Hans værker bygger blandt andet på teorier af [[Ludwig Wittgenstein]], [[Maurice Merleau-Ponty]], [[Edmund Husserl]], [[Georges Canguilhem]], [[Karl Marx]], [[Gaston Bachelard|Gaston Bachel]] i det sydvestlige, [[Frankrig]]Max i [[1930Weber]]. Han voksede op i beskedne kår, men afsluttede sin karriere på det franske [[samfundEmile Durkheim]]s allerhøjeste top, idet han blevog [[professorNorbert Elias]] ved Collège de France i Paris. DermedDesuden togden hanfranske selv hele turen gennem det franskefilosof [[klassesamfundBlaise Pascal]], somhvis hanpåvirkning bådetydeligt megetanerkendes stringentaf ogBourdieu meget levende beskrevselv i flereværket af''Méditations sine værkerpascaliennes''.
 
== Biografi ==
Bourdieu blev født i [[landsby]]en Denguin i departementet [[Pyrénées-Atlantiques]] i det sydvestlige [[Frankrig]] i [[1930]]. Han voksede op i beskedne kår, men afsluttede sin karriere på det franske [[samfund]]s allerhøjeste top, idet han blev [[professor]] ved Collège de France i Paris. Dermed tog han selv hele turen gennem det franske [[klassesamfund]], som han både meget stringent og meget levende beskrev i flere af sine værker.
 
Bourdieu fik sin akademiske uddannelse på den franske eliteskole École Normale Supérieure. Han studerede både [[filosofi]], [[sociologi]] og [[antropologi]] og udmærkede sig i løbet af sin karriere inden for såvel antropologien som – navnlig – sociologien. Inden for sidstnævnte fik han navnlig i de sidste cirka 20 år af sit liv anerkendelse som en af ’verdens største, nulevende sociologer’.
1.606

redigeringer

Navigationsmenu