Sandmännchen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 12 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q615195
m Tilføjer Commonscat - kategori på Commons har samme navn som artiklen.
Linje 7: Linje 7:


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat}}
*[http://www.sandmaennchen.de/ Sandmännchens officielle hjemmeside] {{De sprog}}
*[http://www.sandmaennchen.de/ Sandmännchens officielle hjemmeside] {{De sprog}}



Versionen fra 19. sep. 2014, 22:30

Fil:DPAG 2009 Jugend Sandmännchen2.jpg
Tysk velgørenhedsfrimærke "for ungdommen" med den oprindelige østtyske børne-tv-figur Sandmännchen i anledning af dukkefilmseriens 50-årsjubilæum i 2009. Sandmännchen er for mange voksne et populærkulturelt "ikon" fra DDR-tiden

Sandmännchen (Lille Sandmand) er et tysk animeret børneprogram som i sin mest kendte udgave skabtes i Østtyskland 1959. Den østtyske udgave fortsatte efter 1990 i tysk tv. Serien er skabt efter den litterære figur der findes i flere berettelser, blandt andet af E.T.A. Hoffmann og i Hans Christian Andersens "Ole Lukøje".

I Vesttyskland påbegyndtes et program med Sandmännchen i 1959, hvilket gjorde, at det østtyske fjernsyn hurtigt skabte sin egen udgave, som blev den mest fremgangsrige. Gerhard Behrendt fik som opgave, at skabe en østtysk Sandmännchen i løbet af to uger. Harald Serowski skabte kulisser og køretøjerne i studiet i Mahlsdorf i Berlin. I 1960 fik Sandmännchen sin endelige fremtræden med sit typiske fipskæg.

Typisk for Sandmännchen er hverdagsscener eller at han besøger lande langt borte, i DDR-tiden fremforalt socialistiske lande, og endda det ydre rum. En Sandmännchen-dukke var blandet andet med, da Sigmund Jähn blev første tysker i rummet 1978. Sandmännchen har et stort antal forskellige køretøjer. I DDR-tiden fandtes også en politisk vinkel, når han besøgte den østtyske hær, grænsegendarmer og pioneerne. Sandmännchen har også mange venner, blandt andre Pittiplatsch og Schnatterinchen, hunden Moppi, Herr Fuchs (ræv) og Fru Elster.

Eksterne henvisninger


KulturSpire
Denne artikel om kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
TysklandSpire
Denne artikel relateret til Tyskland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump