Jean Senebier: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 3: Linje 3:


Efter først at have været [[præst]] blev han [[bibliotekar]] i Genève og behandlede plantefysiologien i ''Encyclopédie méthodique'' (1791); 1800 udkom hans ''Physiologie végétale'' i 5 bind. Forinden havde han
Efter først at have været [[præst]] blev han [[bibliotekar]] i Genève og behandlede plantefysiologien i ''Encyclopédie méthodique'' (1791); 1800 udkom hans ''Physiologie végétale'' i 5 bind. Forinden havde han
offentliggjort arbejder om [[sollys]]ets betydning for planterne, resultater af flere tusind forsøg, der havde fundamental betydning i plantefysiologien, idet de viste, at den af de grønne plantedele (og kun af sådanne) udskilte Ilt stammer fra [[luft]]ens [[kulsyre]], og at denne proces kun foregår i lyset. Han mente (med urette), at kulsyren kom ind i planten med det gennem [[Rod (plantedel)|roden]] optagne [[vand]]. Med [[Jan Ingen-Housz|Ingen-Housz]], der havde opnået lignende resultater, kom han i bitter strid om prioriteten i denne sag.
offentliggjort arbejder om [[sollys]]ets betydning for planterne, resultater af flere tusind forsøg, der havde fundamental betydning i plantefysiologien, idet de viste, at den af de grønne plantedele (og kun af sådanne) udskilte [[ilt]] stammer fra [[luft]]ens [[kulsyre]], og at denne proces kun foregår i lyset. Han mente (med urette), at kulsyren kom ind i planten med det gennem [[Rod (plantedel)|roden]] optagne [[vand]]. Med [[Jan Ingen-Housz|Ingen-Housz]], der havde opnået lignende resultater, kom han i bitter strid om prioriteten i denne sag.


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 6. okt. 2014, 14:38

Jean Senebier.

Jean Senebier (6. maj 1742 i Genève - 22. juli 1809 sammesteds) var en schweizisk plantefysiolog.

Efter først at have været præst blev han bibliotekar i Genève og behandlede plantefysiologien i Encyclopédie méthodique (1791); 1800 udkom hans Physiologie végétale i 5 bind. Forinden havde han offentliggjort arbejder om sollysets betydning for planterne, resultater af flere tusind forsøg, der havde fundamental betydning i plantefysiologien, idet de viste, at den af de grønne plantedele (og kun af sådanne) udskilte ilt stammer fra luftens kulsyre, og at denne proces kun foregår i lyset. Han mente (med urette), at kulsyren kom ind i planten med det gennem roden optagne vand. Med Ingen-Housz, der havde opnået lignende resultater, kom han i bitter strid om prioriteten i denne sag.

Kilder