Forskel mellem versioner af "Pontius Pilatus"

Spring til navigation Spring til søgning
743 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
→‎Biblen: Illustration og bibelcitater.
(→‎Eftermæle: Om Pilatussøen og Pilatus på film.)
(→‎Biblen: Illustration og bibelcitater.)
 
==Biblen==
[[File:Munkacsy - christ before pilate.jpg|thumb|300px|''Kristus for Pilatus'', maleri af Mihály Munkácsy, 1881.]]
Ifølge [[Evangelium|evangelierne]] var Pilatus ikke overbevist om Jesu skyld, og forsøgte i første omgang at undgå korsfæstelse, men endte med at bøje sig for kravet fra [[ypperstepræst]]erne og de jødiske ledere. I [[Matthæusevangeliet]] står der: "''Da Pilatus så, at der ikke var noget at gøre, men at der tværtimod blev uro, tog han noget vand, og i skarens påsyn vaskede han sine hænder og sagde: "Jeg er uskyldig i denne mands [[blod]]. Det bliver jeres sag."''" (Matt 27,24)
 
I [[Markusevangeliet]] står der: "''Pilatus ville gerne gøre folkeskaren tilpas og løslod dem Barabbas, men lod Jesus piske og udleverede ham til at blive korsfæstet.''" (Mark 15.15)
 
I [[Lukasevangeliet]] står der, at Pilatus "''løslod ham, de'' [jøderne] ''krævede; ham der var kastet i [[fængsel]] for oprør og drab. Men Jesus udleverede han, så de fik deres vilje.''" (Luk 23,25)
 
I [[Johannesevangeliet]] står der: "''Efter dette ville Pilatus løslade Jesus, men jøderne råbte: "Løslader du ham, er du ikke kejserens ven. Enhver, som gør sig selv til konge, sætter sig op imod kejseren."''" (Joh 19,12)
 
Pilatus nævnes i [[Lukasevangeliet]] for sin brutalitets skyld: "''På den tid kom nogle og fortalte ham om de [[Galilæa|galilæere]], hvis blod Pilatus havde blandet med blodet fra deres offerdyr.''" (Luk 13,1)
 
Pilatus nævnes i [[Lukasevangeliet]] for sin brutalitets skyld: "''På den tid kom nogle og fortalte ham om de [[Galilæa|galilæere]], hvis blod Pilatus havde blandet med blodet fra deres offerdyr.''" (Luk 13,1)
== Navn og titler ==
[[File:Pilate Inscription.JPG|thumb|Kalkstensblok fundet i 1961 med Pilatus' hyldest til kejser Tiberius på latin. Ordene <small>[...]TIVS PILATVS[...]</small> ses tydeligt i anden linje.]]
7.067

redigeringer

Navigationsmenu