Ingen Hamlet på Kronborg i år: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
gengiver filmens dokumentation for nazisympatierne
m Tilføjede Kategori:Film fra 1986 ved hjælp af Hotcat
Linje 10: Linje 10:
[[Kategori:Dokumentarfilm fra Danmark]]
[[Kategori:Dokumentarfilm fra Danmark]]
[[Kategori:Film om 2. verdenskrig fra Danmark]]
[[Kategori:Film om 2. verdenskrig fra Danmark]]
[[Kategori:Film fra 1986]]

Versionen fra 15. okt. 2014, 15:00

Ingen Hamlet på Kronborg i år er en dansk dokumentarfilm fra 1986, instrueret af den danske-svenske instruktør Maj Wechselmann, og handler især om den kommunistiske del af modstandsbevægelsen i Danmark under besættelsen.

Filmen vakte opsigt, da den havde premiere i 1986, fordi den beskylder da afdøde skibsreder A. P. Møller for at have næret nazistiske sympatier. Beskyldningerne blev baseret på en tale, som A. P. Møller havde afholdt i Studenterforeningen i 1940, hvorunder han havde citeret Rasmus Rask: "Sit fædreland skylder man alt", og derefter havde fortsat: "i dette har han, som i så meget andet, ret".[1] Yderligere hævdede filmen, at A.P. Møllers medejerskab af Dansk Riffel-syndikat, der bl.a. havde fremstillet våben til den danske hær, og som under krigen blev brugt af tyskerne til at levere våben til værnemagten.

Al offentlig fremvisning af filmen i Danmark blev indstillet, efter at hans søn, skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, rettede personlig henvendelse til en række institutioner samt protesterede offentligt, både overfor svensk fjernsyn, som havde vist filmen, og til den danske offentlighed. Mærsk Mc-Kinney Møller fik stillet sendetid til rådighed i svensk fjernsyn, hvor han benægtede at hans far skulle have næret nazistiske sympatier. Han hævdede i talen at være i besiddelse af personlige breve, som angiveligt skulle bevise dette.

Eksterne kilder/henvisninger