Odensjön: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Kilder: katret
m →‎Kilder: commons
Linje 61: Linje 61:
== Kilder ==
== Kilder ==
{{reflist}}
{{reflist}}

== Eksterne henvisninger ==
{{commonscat|Odensjön}}


[[Kategori:Søer i Skåne]]
[[Kategori:Søer i Skåne]]

Versionen fra 16. okt. 2014, 20:42

Odensjön
dansk: Odinsøen
Odensjön i august
Odensjön i august
Overblik
Land Sverige Sverige
Kommuner Svalövs kommun
Sogne Röstånga socken
Område Skåne
Afvandingsareal Rönne ås afvandingsoråde
Overfladeareal 0,0116 km²
Middeldybde 9 m
Maks. dybde 19,6 m
Vandvolumen 104 000 m³
Vandspejlskote 59,9 moh.
Oversigtskort
Odensjön ligger i Skåne län
Odensjön
Odensjön
Odensjöns placering i Skåne

Odensjön er en i Skåne, Sverige, der ligger i Söderåsens nationalpark. Søen er rund, har en diameter på 150 meter og er 19 meter dyb.[1] Odensjön at være blevet er et jordfaldshul, der er opstået i et dødishul, og navnet vil Odensjön menes at være opstået på grund af den cirkulære form, der ligner guden Odins øje. Odensjön er placeret i Söderåsens Natura 2000-område og beskyttet i EUs fugledirektiv.

Sagn

Omgivet af 30 meter høje skrænter har Odensjön givet anledning til forskellige sagn. Længe troede man, at søen var bundløs og havde forbindelse til krypten i Lund domkirke. Ifølge et andet sagn bosatte to jætter, Blink og Börta, sig så dybt i søen, så de ikke længere kunne høre kirkeklokkerne.[2] En tredje legende fortæller, at der i oldtiden lå et slot, hvor Odinsøen er i dag, og at slottets tårn kan ses i dybden når søen er klarest.

Der er også et legende fra Landskrona, om en ond mand, der døde. Folk ønskede at begrave ham i den bundløse Odensjö fra at forhindre ham i at "gå igen". Men han ville tilsyneladende ikke kastes i den bundløse sø, for hans kiste blev tungere og tungere jo mere hestevognen nærmede søen. Til sidst orkede hesten ikke mere, og den onde mand blev istedet begravet i vejkanten.

Odensjön nu

Takket være udsætningen af fisk som regnbueørred, bækørred, gedde, aborre og skalle kan der nu fiskes i Odensjön, imidlertid kræves fisketegn.

Langs bredden af Odensjön går den del af Skåneleden, der snor sig mellem Åstorp og Röstånga.

Kultur i Natur

Siden 1993 har "Kultur i Natur" afholdt årlige koncerter på Odensjön, hvor kunstnere optræder på en tømmerflåde i søen. Koncerterne er arrangeret af "Röstånga Turist- og hembygdsförening" i august med kendte musikere. Arrangementet er efterhånden blevet velbesøgt. Af kendte optrædende kan nævnes Sven-Bertil Taube (1996) og The Real Group (2003).

Galleri

Kilder

Eksterne henvisninger