Forskel mellem versioner af "Grønkorn"

Spring til navigation Spring til søgning
90 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Drlectin, fjerner ændringer fra 152.115.84.154 (diskussion | bidrag)
(tilføjet 2 ord, slettet 2 ord)
m (Gendannelse til seneste version ved Drlectin, fjerner ændringer fra 152.115.84.154 (diskussion | bidrag))
[[Fil:Chloroplast-new.jpg|thumb|310px|Grønkorn (kloroplast), skematisk vist.]]
fisse'''Grønkorn'''/kloroplaster (en af flere slags [[plastid]]er) er de [[organel]]ler, hvori planters [[fotosyntese]] foregår.
 
Kloroplasterne har deres eget [[DNA]]: [[cpDNA]] og meget tyder på, at de har været selvstændige [[organisme]]r, meget lig [[cyanobakterie]]rne, om end for meget længe siden.
<ref>[http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/her-skjuler-sig-aeldgammelt-liv 23. maj 2012, videnskab.dk: Her skjuler sig ældgammelt liv] Citat: "...Den dag i dag kan forskerne faktisk finde rester af den gamle [[cyanobakterie]] inde i cellerne hos alle [[plante]]r og [[alge]]r...På denne måde kan man sige, at [[dinoflagellat]]erne faktisk er en slags russisk [[Babushka]]-dukke, med en celle inde i en celle inde i en celle. Og det er netop levninger efter denne underlige række af forhistoriske kidnapninger, der gør deres [[gen]]er så specielle..."</ref>
Disse fotosyntetiserende bakterier er blevet overtaget af en eukaryot celle, uden dog at blive fordøjet. I stedet har bakterien indgået en [[symbiose]] med cellen. Med tiden er bakterien blevet afhængig af værtscellen, ligesom værtscellen er blevet afhængig af pikterienbakterien. Denne teori kaldes [[Endosymbiose|endosymbiont teorien]].
 
Pigmenterne [[klorofyl]] ''a'' og ''b'' anvendes til at fixere sollyset. Bruges af ''Chlorophyta'' (grønalger) samt alle flercellede planter.
97.655

redigeringer

Navigationsmenu