Blødersagen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
15 bytes fjernet ,  for 7 år siden
småret
(småret)
(småret)
'''Blødersagen''' begyndte i [[1980'erne]], hvor 90 [[blødere]] (med sygdommen [[hæmofili]]) blev smittet med [[HIV]]-virus som følge af, at de livsnødvendige [[blodpræparat]]er, de var afhængige af, blev fremstillet af HIV-inficeret blod. Bløderne havde forgæves forsøgt at få sundhedsmyndighederne til at importere [[screening|screenet]] og varmebehandlet blod, der var fri for HIV-virus.
 
Bløderne søgte at anlægge enanlagde sag ved de danske domstole for at klarlægge ansvaret, men sagen blev udsat 30 gange fra [[1978]] til den begyndte i [[Østre Landsret]] i [[1984]].
 
Sagen kunne få omfattende konsekvenser, hvis de involverede [[medicinalindustri|medicinalfirmaer]], [[Sundhedsstyrelsen]] og [[Indenrigsministre fra Danmark|indenrigsminister]]en [[Britta Schall Holberg]] blev dømt skyldige. Det lykkedes ikke at overbevise dommerne om, at den nødvendig viden var til stede, så skandalen kunne væretvære undgået. Myndighederne søgte at pege på administrativ forsømmelighed, hvilket [[massemedier|pressen]] borede i. [[Retssag]]ens endte med, at de anklagede blev frikendt for de fleste anklager, men der faldt flere påtaler, lige som enkelte anklager ikke kunne afvises.
 
Bløderne fik tilkendt en godtgørelse fra den danske stat som kompensation for den smitte, de havde været udsat for. Ligeledes gav [[folketinget]] en officiel beklagelse.
Anonym bruger

Navigationsmenu