Victor Borge: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Liv: Jeg rettede et sted hvor der stod Victor Børge ti Victor borge
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra Ngerelol (diskussion | bidrag)
Linje 3: Linje 3:


== Liv ==
== Liv ==
Borge blev født i [[København]] det fede svin med sin mor som var luder og voksede op i [[Classensgade]] 40 på [[Østerbro (København)|Østerbro]]. Det musikalske talent havde han fra faderen, [[Det Kongelige Kapel|kgl. kapelmusikus]] [[Bernhard Rosenbaum]] og moderen, pianisten [[Frederikke Rosenbaum]]. AHan debuterede i [[1926]] i [[Odd Fellow Palæet]].
Borge blev født i [[København]] og voksede op i [[Classensgade]] 40 på [[Østerbro (København)|Østerbro]]. Det musikalske talent havde han fra faderen, [[Det Kongelige Kapel|kgl. kapelmusikus]] [[Bernhard Rosenbaum]] og moderen, pianisten [[Frederikke Rosenbaum]]. Han debuterede i [[1926]] i [[Odd Fellow Palæet]].


Under 1930erne medvirkede han i fem [[spillefilm]] under sit borgerlige navn '''Børge Rosenbaum''':
Under 1930erne medvirkede han i fem [[spillefilm]] under sit borgerlige navn '''Børge Rosenbaum''':

Versionen fra 11. dec. 2014, 14:02

Victor Borge i København i 1990

Børge Rosenbaum - bedre kendt som Victor Borge (3. januar 1909 i København - 23. december 2000 i Greenwich, Connecticut) var en dansk/amerikansk pianist og entertainer.

Liv

Borge blev født i København og voksede op i Classensgade 40 på Østerbro. Det musikalske talent havde han fra faderen, kgl. kapelmusikus Bernhard Rosenbaum og moderen, pianisten Frederikke Rosenbaum. Han debuterede i 1926 i Odd Fellow Palæet.

Under 1930erne medvirkede han i fem spillefilm under sit borgerlige navn Børge Rosenbaum:

I 1940 blev Børge Rosenbaum tvunget til at forlade Danmark på grund af den nazistiske jødeforfølgelse. Skønt han ikke talte engelsk, lykkedes det ham snart at "oversætte" sin humor, og han optrådte i Bing Crosbys radioprogram Kraft Music Hall i 1941. Allerede det næste år blev han udnævnt til "the best new radio performer of the year" af den amerikanske presse, og fra da af gik det kun fremad.

Han blev især kendt for sit One-man-show Comedy in Music i Golden Theatre, New York, i perioden 1953-56.

Senere turnerede han verden over og kom ofte til Danmark, hvor han optrådte i dansk tv, på Det Kongelige Teater og ved koncerter i Tivolis Koncertsal. Kritikere mente, at han havde svært ved at forny sig, mens hans beundrere holdt af og nærmest ventede på de klassiske tricks. Blandt hans kendte numre var "fonetisk tegnsætning", hvor komma, punktum, tankestreg mv. blev omsat til lyde. Ved sine koncerter i Danmark afsluttede han sit show med stille passager af dansk musik, herunder Hist hvor vejen slår en bugt og I Danmark er jeg født nogle gange med medvirken af Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor, som han var protektor for.

I foråret 1957 købte Victor Borge det lille smukke slot Frydenlund i Vedbæk for ca. 1,5 millioner kroner. Han ombyggede slottet med henblik på sine årlige ferieophold i Danmark.[1] Han solgte slottet igen i 1960. Men han blev ved med at komme til Danmark og holdt af at vandre rundt i København og mindes.

Hyldest

På huset hvor han voksede op i Classensgade er facaden udsmykket med en marmorplade.

I 2002 blev en hidtil unavngivet plads på Østerbro i København døbt Victor Borges Plads.

Planerne om en "Victor Borges Genvej" på Bornholm (Smilet er den korteste afstand ....) strandede i 1999 på, at formanden for Teknisk Udvalg i Allinge Gudhjem Kommune ikke fandt ideen morsom. Victor Borge var ellers selv med på idéen.[kilde mangler]

Trivia

Til trods for navneligheden, er Victor Borge ikke i familie med Simon, Pia og Ina-Miriam Rosenbaum - og de er "heller ikke i familie med ham", som Simon Rosenbaum siger.[kilde mangler]

Litteratur

  • Musikalske unoder. En anderledes guide til klassisk musik en samling af hans to første bøger, Noder og unoder og musikkomik
  • Smilet er den korteste afstand ... : Erindringer fortalt til Niels-Jørgen Kaiser / Victor Borge. Gyldendal, 1997. ISBN 87-00-28746-6.
  • Musikomik (med Robert Sherman), 1981.
  • Noder og unoder (med Robert Sherman), 1972.

Kilder og henvisninger

  1. ^ "Victor Borge". på danskefilm.dk.

Se også

Eksterne links

Søsterprojekter med yderligere information: