Olsen-banden på sporet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
rykket rundt på afsnit
No edit summary
Linje 98: Linje 98:


''Bøffen,'' er småfed og almindelig. Han er Egons største rival.
''Bøffen,'' er småfed og almindelig. Han er Egons største rival.

== Location ==

== Trivia ==
== Trivia ==
* Det i filmen medvirkende "[[Aktieselskab]]et af [[29. november]] [[1974]]" bærer navnet på instruktøren Erik Ballings 50 års-fødselsdag.
* Det i filmen medvirkende "[[Aktieselskab]]et af [[29. november]] [[1974]]" bærer navnet på instruktøren Erik Ballings 50 års-fødselsdag.

Versionen fra 21. dec. 2014, 23:45

Olsen-banden på sporet
Overblik
Genre Komedie, Kriminalfilm
Instrueret af Erik Balling
Manuskript af Erik Balling
Henning Bahs
Medvirkende Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Kirsten Walther
Fotografering Claus Loof
Klip Ove Steen Nielsen
Musik af Bent Fabricius-Bjerre
Produceret af Bo Christensen
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 26. september 1975
Censur Alle Tilladt for alle[1]
Længde 100 min.
Oprindelsesland Danmark
Sprog Danmark Danmark
Efterfulgte Olsen-bandens sidste bedrifter
Fortsættes i Olsen-banden ser rødt
DVD Ja (2006)
VHS Ja
Blu-ray Ja (2010)
Links
på IMDb
på scope.dk
på danskefilm.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata

Olsen-banden på sporet er en dansk film fra 1975. Det er den 7. i rækken af Olsen-banden-filmene. I lighed med de andre film i serien blev den efterfølgende genindspillet i en norsk version, her som Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet i 1977.

Handling

DSB-tog foran Carlsberg-bryggeriet, der blev revet ned i 2013.
Rangertraktor 57 medvirkede som den såkaldte "Gris", og er i dag udstillet på Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

Efter det succesfulde, afsluttende kup i den foregående film nyder Egon, Benny, Kjeld, Yvonne og Børge livet som millionærer i deres villa på Mallorca. De ved dog ikke, at Bøffen er fulgt efter dem til Spanien, hvor han stjæler kufferten med deres samlede formue. Egon forsøger derefter at tage kufferten tilbage fra firmaet Multi-Scan. Han straffes og tages tilbage til Danmark.

Efter sin løsladelse − to måneder før tid på grund af god opførsel − viser Kjeld og Benny sig at være meget uinteresserede i hans nye plan. Benny tjener i mellemtiden penge som gadesælger og Kjeld som lirekassemand. Da Børge har forladt skolen, og Yvonne vil have ham ansat i ØK, vil hun ikke længere have forbrydere i sit hus.

Det lykkes imidlertid Egon at begejstre begge sine kammerater med sin nye plan. Han har fundet ud af, at firmaet Multi-Scan har omsat pengene til guldbarrer og vil sende dem af sted i en speciel pansret godsvogn fra firmaet Franz Jäger. Efter at de har fået deres startkapital hos "Aktieselskabet af 29. november 1974", et spilleautomatfirma, stjæler Olsen-banden et lille rangerlokomotiv og kan, udklædt som jernbanearbejdere, køre Franz Jäger-vognen ud af Multi-Scans central og køre den ned på havneområdet, hvor guldbarrene skal flyttes over på en lastbil og køres væk. Det viser sig dog at lastbilen, som Benny har fundet, er meget gammel og nedslidt, og da Kjeld kort før politiet opdager dem vil springe ned på ladet, falder lastbilen sammen. Derfor må Olsen-banden flygte og efterlade guldet.

Efter at Egon, Benny og Kjeld er kørt tilbage til Yvonne og Kjelds hus, opstår der konflikt mellem Egon og de andre, hvorefter Egon går alene tilbage til banegården for at finde godsvognen. Han angribes dog af Bøffen og pakkes ned i en kasse, som skal sendes til Australien. Benny og Kjeld finder og befrier ham dog.

Egon giver ikke op og starter et nyt forsøg − sammen med Børge, som er forklædt som trafikelev hos statsbanerne. Godsvognen er, efter at politiet har genfundet den, blevet koblet til et persontog og skal køres til Schweiz af dette. Olsen-banden forsøger at koble godsvognen fra personvognene, men det går ikke helt problemfrit: For det første er der bagefter godsvognen blevet koblet en udflugtsvogn med Københavns Politi på skovtur, som Olsen-banden efterfølgende sender ud på Carlsberg-bryggeriets terræn. For det andet trådte sommerkøreplanen i kraft den pågældende dag, så Egons kendskab til den interne tjenestekøreplan, som han havde lært i fængslet, med ét bliver værdiløst. Egon giver dog heller ikke op her, men vælger at forårsage en kortslutning i en sikringskasse, hvorefter alle daglyssignalerne på banenettet går over på rødt lys. Som følge af dette forårsager Olsen-banden et stort kaos på banenettet.

Efterfølgende lykkedes det Egon, Benny og Kjeld (efter en vild jagt med Bøffen på veje og skinner) at beholde guldbarrerne og aflevere dem på Amager. For det får Egon talrige aktier, som han som formand bruger til at lave sit eget firma. Benny og Kjeld bliver vicedirektører i dette firma, mens Børge ansættes hos DSB.

Hermed kunne alt være endt til Olsen-bandens tilfredshed, hvis ikke en embedsmand fra skattevæsenet en dag var dukket op på Egons kontor. De kan ikke se, at de 90 millioner, som Egon har brugt til at betale for aktierne med, figurerer som indtægt nogen steder. Egon har herefter intet andet valg end at lade sig arrestere og fængsle for skatteunddragelse.

Titel

Da hovedparten af filmen foregår på statsbanernes togskinner eller spor, og titlen refererer drillende til dette. I filmen prøver Olsenbanden at finde deres 90 millioner, som de har mistet. Dette kunne titlen pege hen til, da man kan være på sporet af noget. Det ironiske er, at de aldrig er på sporet af pengene, de kan simpelthen ikke få fat på dem.

Medvirkende

Kommandoposten, populært kaldet "Det gule palæ", hvor Brodersen og Gotfredsen bestyrer trafikken i filmen.

Karaktere

De mest betydelige karakterer i “Olsen-banden på sporet”:

Egon, er hovedpersonen, og lederen af olsen-banden. Han er et fantasifyldt geni. Han kan kendes ved han stribet jakkesæt, bowlerhat og ofte en slukket cigar i munden. Han har ikke meget imod at give en skideballe, især ikke til kjeld og benny når de har fejlet endnu et kup.

Kjeld, er også et medlem af olsen-banden, han er gift med Yvonne, og han har en søn som hedder Børge. Han bor i Valby, hvor deres lille bolig fungerer som bandens hovedkvarter. Han er meget forsigtig og nervøst anlagt person. Han kan kendes ved sin krop, og sin taske, hvori bandens vigtige ting ligger i.

Benny, er det sidste af olsen-bande, og han er klovnen i olsen banden. Han er kendt for sit fjollede grin, sine gule strømper, sin sjove måde at gå på. Hans overraskende evne til at styre al mekanik, i dette tilfælde det lille træktog.

Yvonne, er filmens vigtigste biperson, og hun er gift med Kjeld. Hun er den meget dominerende type, og irriterende med sin øreskærende stemme. Hun er kendt for sit citat “Ja, vorherre bevares”.

Børge, kendes på han meget lange hår, som han dog får han det klippet i denne film.

Bøffen, er småfed og almindelig. Han er Egons største rival.

Location

Trivia

  • Det i filmen medvirkende "Aktieselskabet af 29. november 1974" bærer navnet på instruktøren Erik Ballings 50 års-fødselsdag.
  • Politichefen kan kun ses i én scene, hvor han bærer en karnevalmaske. Bag denne gemmer sig skuespilleren Poul Reichhardt, som også havde spillet politichef i de to første Olsen-banden-film.
  • Efter Yvonnes udtalelse lever de bedste mennesker "i Gentofte på den rigtige side af Lyngbyvejen", dvs. den østlige. Der boede instruktøren Erik Balling.
  • I 1977 opstod med Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet en norsk genindspilning.

Referencer

Ekstern henvisning