Forskel mellem versioner af "Ólavsøka"

Spring til navigation Spring til søgning
5 bytes fjernet ,  for 5 år siden
m
ingen ændringskommentar
(småret)
m
'''Ólavsøka''' (på dansk: '''Olaifesten''', '''Olai''' eller ''Olaj'') er [[Færøerne]]s [[nationaldag]] og falder den [[28. juli|28.]] og [[29. juli]]. Til ''Ólavsøka'' fejres den norske konge [[Olav den hellige]] († [[29. juli]] [[1030]] i [[Stiklestad]]) i [[Færøerne|Færøernes]] hovedstad, [[Torshavn|Tórshavn]].
 
Olaifesten er som en forening af [[politik]] og [[kristendom]] et udtryk for en kristen politisk kultur i øriget i Nordatlanten. Olav den Helliges kongerige var betydeligt større end nutidens Norge og omfattede bl.a. FøræerneFærøerne. Som tilnavnet antyder, blev Kong Olav kåret til [[helgen]] og har siden været Færøernes [[skytshelgen]]. På hans dagen for hans død i slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 giver færingerne udtryk for det inderste af deres nationalitet. Helgenkongen Olav har altid indtaget en central plads i færøsk religiøs og politisk tradition og kultur.
 
Færingerne kalder deres nationalhøjtid for Ólavsøka. På latin ''vigilia sancti Olavi'' (''vigilia'' = ''vøka'' på [[færøsk]] og betyder ''vagt''). På dansk hedder den ''Olai-festen''.
27.879

redigeringer

Navigationsmenu