Forskel mellem versioner af "Hertug"

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
linkfix
m (WPCleaner v1.31 - Klammer ikke korrekt - Skabelon starter forkert (Fixed using WP:WPCW))
m (linkfix)
[[Knud Lavard]] blev i [[1100-tallet]] som hertug af [[Hertugdømmet Slesvig|Slesvig]] den første danske hertug. Også [[Lolland]], [[Halland]] og [[Estland]] var i [[1200-tallet]] hertugdømmer med kongen som lensherre.
 
Ved [[Ribebrevet]] af [[1460]] blev [[Christian 1.]] valgt til hertug af Slesvig og Holsten. Samtidig kom de to hertugdømmer Slesvig og Holsten i endnu nærmere forbindelse. I [[1474]] ophøjede den [[Det tysk-romerske Rige|tysk-romerske kejser]] Holsten til et hertugdømme. Ved senere dynastiske delinger af Slesvig-Holsten opstod siden en lang række hertugslægter. En særlig, selvstændig stilling kom de [[gottorpGottorp Slot|gottorpske]]ske hertuger til at indtage. Som en følge af en byttehandel mellem den danske konge og Preussen blev den danske konge i [[1815]] ligeledes hertug af [[Lauenburg|Lauenborg]].
 
I nyere tid har man ikke haft danske hertuger uden for kongeslægten. Dog lod [[Frederik 6.]] sig i [[1818]] overtale til at adle franskmanden ''Elie de Decazes'' som hertug af ''Glücksbierg'' med henblik på et standsmæssigt ægteskab. Skønt slægten stadig er bosiddende i [[Frankrig]], er den således en dansk hertugslægt.
19.744

redigeringer

Navigationsmenu