Statsborgerskab: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ
Linje 5: Linje 5:
Den vigtigste [[borgerpligt]] er [[værnepligt]]en.
Den vigtigste [[borgerpligt]] er [[værnepligt]]en.


I Danmark er dobbelt statsborgerskab ikke i øjeblikket tilladt for voksne, medmindre det fremmede statsborgerskab er tildelt uden at man har ansøgt om det (f.eks. hvis man har giftet sig til det, eller er født ind i det). Den 18. December 2014 blev en ny lov inført som vil tillade danske statesborgere, der bor uden for Danmark at få udenlandsk statsborgerskab samt udenlanske statsborger bosiddede i Dammark at ansøge om dansk statsborgerskab, uden at opgive deres oprindelige statsborgerskab. Loven træder i kraft den 1. september 2015.<ref>[http://www.statsborger.dk/pressemeddelelse_161214.htm]</ref>. Ca. halvdelen af alle andre lande tillader dobbelt statsborgerskab, men for udenlandsdanskere er det stadig umuligt at bibeholde det danske statsborgerskab hvis man også ønsker statsborgerskab i et andet land.
I Danmark er dobbelt statsborgerskab ikke i øjeblikket tilladt for voksne, medmindre det fremmede statsborgerskab er tildelt uden at man har ansøgt om det (f.eks. hvis man har giftet sig til det, eller er født ind i det). Den 18. December 2014 blev en ny lov inført som vil tillade danske statesborgere, der bor uden for Danmark at få udenlandsk statsborgerskab samt udenlanske statsborger bosiddede i Dammark at ansøge om dansk statsborgerskab, uden at opgive deres oprindelige statsborgerskab. Loven træder i kraft den 1. september 2015.<ref>[http://www.statsborger.dk/pressemeddelelse_161214.htm Pressemeddelelse 14. Marts 2014 - Statsborger.dk - For dobbelt statsborgerskab til danskere<!-- Bot genereret titel -->]</ref>. Ca. halvdelen af alle andre lande tillader dobbelt statsborgerskab, men for udenlandsdanskere er det stadig umuligt at bibeholde det danske statsborgerskab hvis man også ønsker statsborgerskab i et andet land.


== Se også ==
== Se også ==
== Noter ==
{{reflist}}

{{wiktionary-flad|statsborgerskab}}
{{wiktionary-flad|statsborgerskab}}



Versionen fra 2. jan. 2015, 18:36

Statsborgerskab giver en række forskellige rettigheder og forpligtelser under national lovgivning og internationale konventioner. I Danmark kaldes dette dansk indfødsret.

Borgerrettighederne omfatter især valgret, valgbarhed, ret til at opholde sig i landet og beskyttelse mod udlevering til andre lande samt muligheden for at blive ansat som statstjenestemand. Derudover giver statsborgerskab ret til assistance fra udstationeret diplomatisk repræsentation i udlandet.

Den vigtigste borgerpligt er værnepligten.

I Danmark er dobbelt statsborgerskab ikke i øjeblikket tilladt for voksne, medmindre det fremmede statsborgerskab er tildelt uden at man har ansøgt om det (f.eks. hvis man har giftet sig til det, eller er født ind i det). Den 18. December 2014 blev en ny lov inført som vil tillade danske statesborgere, der bor uden for Danmark at få udenlandsk statsborgerskab samt udenlanske statsborger bosiddede i Dammark at ansøge om dansk statsborgerskab, uden at opgive deres oprindelige statsborgerskab. Loven træder i kraft den 1. september 2015.[1]. Ca. halvdelen af alle andre lande tillader dobbelt statsborgerskab, men for udenlandsdanskere er det stadig umuligt at bibeholde det danske statsborgerskab hvis man også ønsker statsborgerskab i et andet land.

Se også

Noter


SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.