Kasakhere: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m PerV flyttede siden Kasakher til Kasakhere: ubestemt flertal
m Bot: Datomærk skabeloner
Linje 1: Linje 1:
{{Sprog}}
{{Sprog|dato=juli 2013}}
[[Fil:Siedlungsgebiet der Kasachen.png|thumb|Kasakhernes omtrentlige udbredelse.]]
[[Fil:Siedlungsgebiet der Kasachen.png|thumb|Kasakhernes omtrentlige udbredelse.]]



Versionen fra 4. jan. 2015, 22:21

Kasakhernes omtrentlige udbredelse.


Kasakherne er et tyrkisk folk fra de nordlige delene af Centralasien. Befolkningen er størst i Kasakhstan, men de findes tillige i store antal i Usbekistan, Kina, Rusland og Mongoliet. Ordet har samme oprindelse som det, kosakkerne er opkaldt efter, nemlig det tyrkiske Qazaq som betyder "uafhengig" eller "fri". Kasakherne begyndte at bruge dette navn om sig selv i 14- eller 1500-tallet. Der findes også en anden teori på navnets oprindelse, nemlig "den hvide gås", idet Qaz betyder "gås" og aq betyder "hvid". Ifølge denne teori er navnet knyttet til en legende, hvorefter en hvid gås flyver over de store centralasiatiske stepper, og bliver frugtbar af solens stråler og føder den første kasakh. Men teorien har den svaghed, at tyrkerne sætter adjektivet før substantivet, hvorfor "hvid gås" ikke skulle være «qazaq», men «aqqaz».

Kultur

Kasakherne er et steppefolk, som har befolket de enorme områder mellem Sibirien og Sortehavet. De har været besatte først af mongoler fra øst og tyrkere fra vest, siden også af russere fra nord. Alligevel har de formået at opretholde deres levevis. Sproget er en del af den tyrkiske sproggruppe. Kasakhisk er hovedsproget, men kasakherne taler også usbekisk i Usbekistan, kirgisisk i Kirgisistan, tatarsprog i dele af Rusland og andre områder med tatarer, turkmensk i Turkmenistan, og flere andre. Som de fleste tyrkiske sprog skelner kasakhisk ikke mellem lange og korte vokaler.

Skriftsprog

Det kasakhiske skriftsprog har været præget af skiftende regimer i de områder, hvor kasakherne har levet. De første tekstene er på arabisk, siden kom russerne og indførte kyrillisk. I 1927 fulgte en kort periode med det latinske alfabet, før Stalin indførte det kyrilliske alfabet igen i 1940. I dag er kasakhisk eller kasaksprog sammen med russisk officielt sprog i Kasakhstan. Sproget bruges også i en region i Xinjiang i Kina, og i dele af Mongoliet.

Religion

Religionen er traditionelt muslimsk, men religionen blev stærkt svækket under russisk indflydelse, særlig under kommunismen. Efter kommunismens fald er der imidlertid gjort forsøg på revitalisere islam og de religiøse institutioner.

Eksterne henvisninger