Uland: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 1: Linje 1:
[[File:IMF Developing Counrties Map 2014.png|thumb|Lande med grønt opfylder pr. 2014 [[IMF]]'s kriterier som værende ulande. Lysegrønne lande ([[Cuba]], [[Sydsudan]], [[Nordkorea]] og [[Vestsahara]]) er ikke vurderet. Røde lande ([[Letland]], [[Litauen]] og [[Kroatien]]) har ændret status fra ulande til i-lande.]]
[[File:IMF Developing Countries Map 2014.png|thumb|Lande med grønt opfylder pr. 2014 [[IMF]]'s kriterier som værende ulande. Lysegrønne lande ([[Cuba]], [[Sydsudan]], [[Nordkorea]] og [[Vestsahara]]) er ikke vurderet. Røde lande ([[Letland]], [[Litauen]] og [[Kroatien]]) har ændret status fra ulande til i-lande.]]
'''Uland''' (uofficiel stavemåde: '''u-land''') er en betegnelse for [[lande]], der endnu ikke har gennemløbet en [[industrialisering]]. Ordet kommer oprindeligt af betegnelsen '''udviklingsland'''.
'''Uland''' (uofficiel stavemåde: '''u-land''') er en betegnelse for [[lande]], der endnu ikke har gennemløbet en [[industrialisering]]. Ordet kommer oprindeligt af betegnelsen '''udviklingsland'''.



Versionen fra 5. jan. 2015, 01:40

Lande med grønt opfylder pr. 2014 IMF's kriterier som værende ulande. Lysegrønne lande (Cuba, Sydsudan, Nordkorea og Vestsahara) er ikke vurderet. Røde lande (Letland, Litauen og Kroatien) har ændret status fra ulande til i-lande.

Uland (uofficiel stavemåde: u-land) er en betegnelse for lande, der endnu ikke har gennemløbet en industrialisering. Ordet kommer oprindeligt af betegnelsen udviklingsland.

Det er svært i dag at karakterisere hvilke lande der er ulande og hvilke der ikke er. Størstedelen af landene syd for Sahara betegnes i dag som ulande og det samme gælder for fx Bangladesh. Til trods for dette har mange udviklingslande stor fremgang – bl.a. Kina, som har en af de hurtigst voksende økonomier og befolkningstilvækster, ligesom Polen af IMF anses som et uland.

Der findes en lang række mål for et lands velstand, fx BNP pr. indbygger, men det kan dække over store indkomstforskelle.

Et andet mål er FN's HDI (Human Development Index) som bygger på middellevetid, BNP, uddannelsesniveau mv.

Generelt set har mange ulande problemer med hungersnød, befolkningsoverskud og dyb fattigdom.

Se også