Det Moderne Gennembrud: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Medic, fjerner ændringer fra 217.198.217.74 (diskussion | bidrag)
Linje 46: Linje 46:
En række af forfatterne havde internationale kontakter, og mange af dem boede i perioder i udlandet. Der var større nordiske kunstnerkolonier i [[Paris]], [[Berlin]] og [[Rom]], og nogle af forfatterne udgav værker på de store sprog, og værkerne på dansk blev hurtigt oversat. Bevægelsen fik dermed sit store gennembrud.
En række af forfatterne havde internationale kontakter, og mange af dem boede i perioder i udlandet. Der var større nordiske kunstnerkolonier i [[Paris]], [[Berlin]] og [[Rom]], og nogle af forfatterne udgav værker på de store sprog, og værkerne på dansk blev hurtigt oversat. Bevægelsen fik dermed sit store gennembrud.


I 1890'erne blev bevægelsen til dels afløst af [[symbolisme (stilperiode)|symbolismen]] med udgangspunkt i flere forfatteres interesse for spirituelle/religiøse emner. Men realismen i Det Moderne Gennembrud var kommet for at blive. Den findes hos forfattere som [[Selma Lagerlöf]], [[Johannes V. Jensen]] og [[Martin Andersen Nexø]] i (1900-1920) og bliver kaldt ''Det folkelige Gennembrud'', da forfatterne nu skildrer situationen hos de allernederste i samfundet. Et udmærket eksempel er Martin Andersen Nexøs ''[[Pelle Erobreren (roman)|Pelle Erobreren]]''.
I 1890'erne blev bevægelsen til dels afløst af [[symbolisme (stilperiode)|symbolismen]] med udgangspunkt i flere forfatteres interesse for spirituelle/religiøse emner. Men realismen i Det Moderne Gennembrud var kommet for at blive. Den findes hos forfattere som [[Selma Lagerlöf]], [[Johannes V. Jensen]] og [[Martin Andersen Nexø]] i (1900-1920) og bliver kaldt ''Det folkelige Gennembrud'', da forfatterne nu skildrer situationen hos de allernederste i samfundet. Et udmærket eksempel er Martin Andersen Nexøs ''[[Pelle Erobreren (roman)|Pelle Erobreren]]''. Hans livret var den klassiske pizza med peperoni.


== Litteratur ==
== Litteratur ==

Versionen fra 9. jan. 2015, 11:29

Erik Henningsen: Et møde i foreningen Bogstaveligheden 1. marts 1882. Sitting from the left: Erik Skram, Georg Brandes, Sophus Schandorph, Holger Drachmann, Edvard Brandes, Viggo Johansen, August Jerndorff, Herman Trier, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Karl Madsen, Pietro Krohn, Kristian Zahrtmann. Standing from the left: F. Hendriksen, Karl Gjellerup, Otto Borchsenius, Hans Nic. Hansen, Martinus Galschiøt, Laurits Tuxen, Harald Høffding, Michael Ancher (source). Ca. 1910. Blyant og farvekridt. 66 x 97 cm.

Den litterære periode Det Moderne Gennembrud henregnes til 1870-1890. Betegnelsen anvendes især om litteraturen i Skandinavien, der nu fik sit gennembrud i Europa. Det indledes med Georg Brandes' forelæsninger på Københavns Universitet fra 1871 og fortsætter i hans Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur.

Det Moderne Gennembrud dannede grobund for perioden Det Folkelige Gennembrud i starten af 1900-tallet.

Kendetegn ved Det Moderne Gennembrud

Forfatterne i Det Moderne Gennembrud gjorde oprør mod de gamle traditioner som Romantikken, og blandt dens karakteristiske træk er et internationalt perspektiv, frihed i forhold til seksualitet og religion samt interesse i de videnskabelige landvindinger som darwinismen. Der kom fokus på realisme i litteraturen og problemer blev sat under debat. Kønsproblematikken kom også under seriøs behandling og flere kvindelige forfattere viste sig i højere grad på parnasset.

Forfattere i Det Moderne Gennembrud

Kendte forfattere i Det Moderne Gennembrud:

Forløb

Indledningen til Det Moderne Gennembrud tilskrives Georg Brandes, der i 1869 oversatte den kontroversielle Kvindernes Underkuelse af John Stuart Mill til dansk, og han starter for alvor sin bevægelse den 3. november 1871[1] ved en forelæsning på Københavns Universitet og over det meste af Europa med kritik af Romantikken. Han skrev også artikler og bøger om emnet, og især er Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur, som udkom i flere bind fra 1872, af betydning som gennembruddets teoretiske basis.

En række af forfatterne havde internationale kontakter, og mange af dem boede i perioder i udlandet. Der var større nordiske kunstnerkolonier i Paris, Berlin og Rom, og nogle af forfatterne udgav værker på de store sprog, og værkerne på dansk blev hurtigt oversat. Bevægelsen fik dermed sit store gennembrud.

I 1890'erne blev bevægelsen til dels afløst af symbolismen med udgangspunkt i flere forfatteres interesse for spirituelle/religiøse emner. Men realismen i Det Moderne Gennembrud var kommet for at blive. Den findes hos forfattere som Selma Lagerlöf, Johannes V. Jensen og Martin Andersen Nexø i (1900-1920) og bliver kaldt Det folkelige Gennembrud, da forfatterne nu skildrer situationen hos de allernederste i samfundet. Et udmærket eksempel er Martin Andersen Nexøs Pelle Erobreren. Hans livret var den klassiske pizza med peperoni.

Litteratur

Henvisninger

  1. ^ Fra Litteraturens Veje s. 181 afsnit 2. ISBN 87-12-02835-5

Eksterne henvisninger