Frederiksbjerg Idrætscenter: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m konvertere kategori til skabelon
Billede mangler ikke længere, to tilføjet. Strukturering. Linkfix. Kildeafsnit ifølge Stilmanual.
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:AarhusSvømmestadionSØ.JPG|thumb|Aarhus Svømmestadion med Frederiksbjerghallerne ovenpå, set fra boldbanerne]]
'''Århus Svømmestadion''' er et moderne idrætscenter i hjertet af [[Aarhus]]. Det består af et indendørsbassin med international langbanemål – 25x50x2m – og er derfor brugbart til stævner. Bassinet har almindeligvis en temperatur på 26 °C.
[[Fil:AarhusSvømmestadionNV.JPG|thumb|Aarhus Svømmestadion med statuen "Svømmepigen", set fra Ingerslevs Boulevard]]
'''Aarhus Svømmestadion''' er et idrætscenter i [[Aarhus]] midtby, beliggende på F. Vestergaards Gade 5 syd for Ingerslevs Boulevard.


== Faciliteter ==
Derudover er der et udendørs springbassin med en-, tre-, fem-, syv- og ti-metervipper. Udendørsbassinet er kun åbent i [[sommer]]perioden og kan bruges til både [[motion]]ssvømning og udspring. Dette har en størrelse på er 25mx16,5m og en temperatur på 24 °C.
Stadionet har et indendørs bassin med internationale langbanemål – 25x50x2 m – så det kan bruges til stævner. Bassinet har en normal temperatur på 26°.
Desuden er der et udendørs springbassin på 25x16,5 m med en-, tre-, fem-, syv- og ti-metervipper, det kan bruges til både [[motion]]ssvømning og udspring. Dette bassin har en normal temperatur 24°, men er kun åbent i skolernes sommerferie.


Oven på svømmehallen ligger de to indendørs idrætshaller ''Frederiksbjerghallerne''. De bliver benyttet til stort set alle former for indendørs idræt - [[floorball]], [[badminton]], [[volleyball]], [[håndbold]], [[gymnastik]]opvisninger m.m.
Anlægget henvender sig til svømmere og er åbent for såvel offentlig svømning som foreningsaktiviteter.


== Aktiviteter ==
== Aktiviteter ==
Anlægget er åbent for såvel offentlig svømning som foreningsaktiviteter. ''Aarhus Studenternes Svømmeklub'' benytter udelukkende Aarhus Svømmestadion.<ref>[http://www.ass.dk/cms/hallplanshow.aspx Aarhus Studenternes Svømmeklub: Svømmehal]</ref> [[AGF]] Svømning benytter 6 svømmehaller, men har langt de fleste af sine hold på Aarhus Svømmestadion.<ref>[http://www.agf-swimteam.dk/svoemmebassiner AGF Svømning: Svømmebassiner]</ref> [[Aarhus 1900]] Svømning benytter 3 svømmehaller, men har også de fleste hold på Aarhus Svømmestadion.<ref>[http://svomning1900.dk/ Aarhus 1900 Svømning]</ref>
På Aarhus Svømmestadion er der forskellige aktiviteter såsom vandgymnastik og rytmerangle. Aktiviteterne er en del af ''By i Bevægelse''. <!-- og hvad er det? -->


''By i Bevægelse'', der blev lanceret i [[2007]] som et sundhedsfremmende projekt for byens børn, tilbyder på Aarhus Svømmestadion aktiviteterne babymassage, vandgymnastik og rytmerangle.<ref>[http://www.by-bevaegelse.dk By i Bevægelse]</ref>
== Historie ==
Aarhus Svømmestadion var oprindeligt et åbent [[friluftsbad]], der senere blev overdækket.
Det blev opført som friluftsbad i [[1969]] og blev frem til [[1981]] i [[vinter]]månederne anvendt med en kuppel over. Denne væltede endegyldigt i efterårsstormene 1981, hvorefter den nuværende svømmehal blev opført i [[1986]]. Denne er løbende blevet renoveret siden da (senest i [[2003]]).


== Historie ==
I [[2005]]-[[2006|06]] blev anlægget udbygget til et egentligt idrætscenter med ny foyer, hal og øvrige lokaliteter mm..
Aarhus Svømmestadion blev opført som friluftsbad i [[1969]] og blev frem til [[1981]] også anvendt i [[vinter]]månederne med en kuppel over. Den væltede i efterårsstormene i 1981, hvorefter den nuværende svømmehal blev opført i [[1986]]. Den er løbende blevet renoveret siden, senest i [[2003]]. I [[2005]]-[[2006|06]] blev anlægget udbygget til et egentligt idrætscenter med ny foyer.


Ud mod Ingerslevs Boulevard står [[Svend Rathsack]]s statue "Svømmepigen", udført [[1934]] til placering på [[Aarhus Stadion]].<ref>[https://www.kulturarv.dk/kid/VisWeilbach.do?kunstnerId=2679&wsektion=vaerker Svend Rathsack på [[Kunstindeks Danmark]]/[[Weilbachs Kunstnerleksikon]]]</ref>
== Adresse ==
Aarhus Svømmestadion
F. Vestergaardsgade 3
8000 Aarhus C


== Noter ==
* [http://www.svst.dk Aarhus Svømmestations hjemmeside]
{{Reflist}}
* [http://www.by-bevaegelse.dk By i Bevægelse]


== Eksterne kilder/henvisninger ==
== Klubber der benytter Aarhus Svømmestadion ==
* [http://www.ass.dk Aarhus Studenternes Svømmeklub]
* [http://www.vigirbyenpuls.dk/da/Svoemmehaller/Aarhus-Svoemmestadion.aspx Aarhus Kommune: Aarhus Svømmestation]
* [http://www.agf-swimteam.dk AGF Svømning]
* [http://svomning.10l.dk/ Aarhus 1900 Svømning]


{{coor title dms|56|8|36.97|N|10|11|43.85|E|type:landmark_region:DK}}
{{coor title dms|56|8|36.97|N|10|11|43.85|E|type:landmark_region:DK}}
Linje 31: Linje 29:
[[Kategori:Svømmehaller i Danmark]]
[[Kategori:Svømmehaller i Danmark]]
[[Kategori:Idrætsanlæg i Aarhus|Svømmestadion]]
[[Kategori:Idrætsanlæg i Aarhus|Svømmestadion]]
{{billedesavnes}}

Versionen fra 5. feb. 2015, 23:32

Aarhus Svømmestadion med Frederiksbjerghallerne ovenpå, set fra boldbanerne
Aarhus Svømmestadion med statuen "Svømmepigen", set fra Ingerslevs Boulevard

Aarhus Svømmestadion er et idrætscenter i Aarhus midtby, beliggende på F. Vestergaards Gade 5 syd for Ingerslevs Boulevard.

Faciliteter

Stadionet har et indendørs bassin med internationale langbanemål – 25x50x2 m – så det kan bruges til stævner. Bassinet har en normal temperatur på 26°. Desuden er der et udendørs springbassin på 25x16,5 m med en-, tre-, fem-, syv- og ti-metervipper, så det kan bruges til både motionssvømning og udspring. Dette bassin har en normal temperatur på 24°, men er kun åbent i skolernes sommerferie.

Oven på svømmehallen ligger de to indendørs idrætshaller Frederiksbjerghallerne. De bliver benyttet til stort set alle former for indendørs idræt - floorball, badminton, volleyball, håndbold, gymnastikopvisninger m.m.

Aktiviteter

Anlægget er åbent for såvel offentlig svømning som foreningsaktiviteter. Aarhus Studenternes Svømmeklub benytter udelukkende Aarhus Svømmestadion.[1] AGF Svømning benytter 6 svømmehaller, men har langt de fleste af sine hold på Aarhus Svømmestadion.[2] Aarhus 1900 Svømning benytter 3 svømmehaller, men har også de fleste hold på Aarhus Svømmestadion.[3]

By i Bevægelse, der blev lanceret i 2007 som et sundhedsfremmende projekt for byens børn, tilbyder på Aarhus Svømmestadion aktiviteterne babymassage, vandgymnastik og rytmerangle.[4]

Historie

Aarhus Svømmestadion blev opført som friluftsbad i 1969 og blev frem til 1981 også anvendt i vintermånederne med en kuppel over. Den væltede i efterårsstormene i 1981, hvorefter den nuværende svømmehal blev opført i 1986. Den er løbende blevet renoveret siden, senest i 2003. I 2005-06 blev anlægget udbygget til et egentligt idrætscenter med ny foyer.

Ud mod Ingerslevs Boulevard står Svend Rathsacks statue "Svømmepigen", udført 1934 til placering på Aarhus Stadion.[5]

Noter

Eksterne kilder/henvisninger

56°8′36.97″N 10°11′43.85″Ø / 56.1436028°N 10.1955139°Ø / 56.1436028; 10.1955139