Sovjetrepublik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
sorteringsnøgle og væsentlig tilføjelse med kilder
→‎Andre sovjetrepublikker: Donetsk og Lugansk
Linje 18: Linje 18:


Sovjetunionen bestod af en union af sovjetrepublikker, og sovjetrepublikker har været kendt fra flere andre lande, herunder [[Den kinesiske sovjetrepublik]] (1931-37), de tyske [[Alsace Sovjetrepublik]] (1918) og [[Bayerns sovjetrepublik]] (1919), [[Finlands socialistiske arbejderrepublik]] (1918) og den irske [[Limerick Sovjet]].
Sovjetunionen bestod af en union af sovjetrepublikker, og sovjetrepublikker har været kendt fra flere andre lande, herunder [[Den kinesiske sovjetrepublik]] (1931-37), de tyske [[Alsace Sovjetrepublik]] (1918) og [[Bayerns sovjetrepublik]] (1919), [[Finlands socialistiske arbejderrepublik]] (1918) og den irske [[Limerick Sovjet]].

I dag regeres folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk af folkevalgte Sovjetter.


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 13. feb. 2015, 20:18

Sovjetunionens øverste sovjet sammentrådte i Det Store Kremlpalads i Moskva.
Frimærke fra Sovjetunionen med sovjetrupublikkernes flag

En Sovjetrepublik (russisk: Советская республика, tr. Sovetskaja respublika) er en styreform, hvor den samlede statsmagt er placeret hos en Sovjet; et arbejderråd. Selvom begrebet oftest er forbundet med styreformen i socialistiske stater, er begrebet ikke oprindeligt knyttet til socialisme, men derimod til beskrivelse af en form for demokrati og repræsentation.

Demokratiske valg

Arbejderne i en by vælger deres lokale sovjet. Dette organ besidder både lovgivende og udøvende magt i byen. Ideen er identisk med Pariserkommunen. De lokale sovjetter vælger delegerede til distriktssovjetten. Distriktssovjetterne vælger den provinssovjetten, og provinssovjetterne vælger delegerede til den regionale sovjet. Hver sovjet har lovgivende-udøvende magt over det område sovjetten regulerer.

Udvælgelses processen, hvor en gruppe af sovjetter vælger sovjetten over dem fortsætter indtil den nationale sovjet, som er det øverste ledelsesorgan i staten. Indtil 1936 blev den nationale sovjet (dengang sovjetkongressen) ikke valgt af de regionale sovjetter, men distriktssovjetterne. Hver distriktssovjet sendte et antal delegerede til den nationale sovjet der repræsentere befolkningen.[1] Efter 1936, hvor den sovjetiske forfatning blev ændret, blev den Øverste Sovjet valgt på grundlag af universelle, lige og direkte valgret ved hemmelig afstemning.

Alle store sovjetter (herunder nogle større lokale) vælger et forretningsudvalg. Foretningsudvalget, der var underordnet sin sovjetten, fungerede som daglig ledelse udenfor sovjettens møder.[2] Forretningsudvalget skulle sikre overensstemmelse med den sovjetiske lovgivning. Strukturen er sandsynligvis lånt fra det athenske demokrati.

Fortalere hævder, at denne form for regering er en metode, hvorigennem proletariatets diktatur kan udøves i et land med store befolkningsgrupper. Teoretisk var det Sovjetiske demokrati et repræsentativt demokrati hvor medlemmerne af sovjetterne, var tæt på vælgerne eller de lavere sovjetters medlemmer, repræsentanterne kunne således umiddelbart lade vælgernes ønsker få indflydelse på lovgivningen, og være mere lydhøre end et centraliseret parlamentarisk demokrati. I sidste ende var det sovjetiske demokrati baseret på direkte demokrati, især med vælgernes ret til enhver tid at afsætte sovjetternes delegerede.

Øverste Sovjet havde magt til at ændre forfatningen med 2/3 flertal,[3] ændre regeringen, ekspropriere ejendom, og udpege embedsmænd med simpelt stemmeflertal. Den øverste sovjets præsidiums blev i praksis uddelegeret til forskellige statsorganer, der administrativt gennemføre beslutningerne.

Andre sovjetrepublikker

Sovjetunionen bestod af en union af sovjetrepublikker, og sovjetrepublikker har været kendt fra flere andre lande, herunder Den kinesiske sovjetrepublik (1931-37), de tyske Alsace Sovjetrepublik (1918) og Bayerns sovjetrepublik (1919), Finlands socialistiske arbejderrepublik (1918) og den irske Limerick Sovjet.

I dag regeres folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk af folkevalgte Sovjetter.

Kilder

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.