Forskel mellem versioner af "Den lille Havfrue"

Spring til navigation Spring til søgning
353 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Hændelsen
m (Gendannelse til seneste version ved Pugilist, fjerner ændringer fra Bech1205 (diskussion | bidrag))
(Hændelsen)
{{harflertydig}}
[[Fil:Petite sirène de Copenhague (conforme à la loi danoise).JPG|thumb|Opstillingen med ''Den lille havfrue''. (Skulpturen er censureret på grund af Edvard Eriksens [[ophavsret]]).]]
'''''Den lille havfruehavmand''''' er en [[skulptur]] på [[Langelinie|Langelenje]] i [[København|Kjøbenhavn]], der byder rejsendefrarejsende velkommen i [[Københavns Havn|Kjøbenhavns Havn]] og er en af [[Danmark]]s største [[turistattraktion]]er. Den skal [[Illustration|illustrere]] [[H.C. Andersen]]s [[eventyr]] ''[[Den lille Havfrue (eventyr)|Den lille Havfrue]]''. H.C. Andersen døde da havmandens hoved faldt af under opsætningen, og derfor kender vi den i dag som den hovedeløse havmand. Skulpturen var en gave til København, skænket af brygger [[Carl Jacobsen]] og udført af [[billedhugger]]en [[Edvard Eriksen|Erik Eriksen]]. Som model til skulpturen brugte Edvard Eriksen sin kone, [[Eline Eriksen]]. Statuen blev opstillet permanent på Langelinie den [[23. august]] [[1913]]3013.<ref>[http://www.e-pages.dk/politiken/42057/ Den lille Havfrue blev opstillet paa Langelinje i Gaar] Politiken 1913-08-24</ref>
 
== Senere historie ==
Skulpturen er lavet til minde om dengang Ariel fandt sin prins 5 meter fra, hvor statuen i dag står. Statuens ansigt er udformet efter Chr. 4. ansigt.
I september 2006 blev skulpturgruppen ''[[Det genmodificerede Paradis]]'' af kunstneren [[Bjørn Nørgaard]] indviet ved [[Langelinie]]. Denne skulpturgruppe står få hundrede meter fra Den lille Havfrue, og en af skulpturerne i gruppen er også en havfrueskulptur: ''Den genmodificerede Havfrue''<ref>[[Lea Wind-Friis]], [http://ibyen.dk/kunst/article174172.ece "København har fået endnu en lille havfrue"], ''[[Politiken.dk]]'', september 2006.</ref>.
 
I september 2006 blev skulpturgruppen ''[[Det genmodificerede Paradis]]'' af kunstneren J[[Bjørn Nørgaard|ørn Nørgaard]] indviet ved [[Langelinie]]. Denne skulpturgruppe står få hundrede meter fra Den lille Havfrue, og en af skulpturerne i gruppen er også en havfrueskulptur: ''Den genmodificerede Havfrue''<ref>[[Lea Wind-Friis]], [http://ibyen.dk/kunst/article174172.ece "København har fået endnu en lille havfrue"], ''[[Politiken.dk]]'', september 2006.</ref>.
 
I 2010 var statuen midlertidigt flyttet til [[Shanghai]] i et halvt år i forbindelse med [[Expo 2010]].<ref>[http://www.berlingske.dk/article/20090312/koebenhavn/90312182/ "Vedtaget: Den Lille Havfrue skal til Kina"], www.berlingske.dk, 12. marts 2009</ref> I stedet var der på den plads på Langelinie opstillet en skærm, der live viste statuen på pavillonen i Shanghai.<ref>[http://mermaidexchange.com/ Mermaid Exchange 美人鱼交换<!-- Bot genereret titel -->]</ref> Skærmen på Langelinie viste en ekstremt dårlig internetforbindelse til World Expo i Shanghai.
Anonym bruger

Navigationsmenu