Handelsskib: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: nl:Vrachtschip
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: it:Nave cargo
Linje 24: Linje 24:
[[hr:Teretni brod]]
[[hr:Teretni brod]]
[[id:Kapal barang]]
[[id:Kapal barang]]
[[it:Cargo]]
[[it:Nave cargo]]
[[ja:貨物船]]
[[ja:貨物船]]
[[nl:Vrachtschip]]
[[nl:Vrachtschip]]

Versionen fra 17. aug. 2006, 01:22

Handelsskib, et fartøj til transport af forskelligt gods som stykgods, bulkgods, gas eller i flydende form, olie, vin etc.

Vikingetidens handelsskib, knarren var et åbent fartøj bygget af træ med sejl og årer til fremdrift. Det var sødygtigt og rummeligt og dermed velegnet som handelsskib - ikke kun i kystfart men også til oversøisk handel.

Middelalderens handelsskibe blev i Europa ligeledes bygget af træ og drevet frem med sejl eller årer. Skibene blev bygget med et vejrdæk, så skibets lastrum kunne lukkes helt.

Moderne handelsskibe bygges i stål og drives frem af en dieselmotor med skibsskrue.

Stykgodsskibe har mange lastrum og mellemdæk, hvor gods kan anbringes og surres. Godset kan være pakket i kasser, tønder, på paller eller i containere.

Et containerskib er en specialiseret udgave af stykgodsskibet, hvor alt gods er stuvet i containere af standardiseret størrelse.

Massegodsskibe (en: bulkcarrier) har få store lastrum, hvor godset anbringes i løs vægt, enten i tanke på tanskibe eller i tørlastrum på bulkcarriers.

Nogle handelsskibe sejler i linjefart og har en sejlplan i lighed med en færge, mens andre sejler i trampfart hvor skibet dirrigeres derhen hvor den største fortjeneste kan opnås i øjeblikket.