Forskel mellem versioner af "Sekundære kønskarakterer"

Spring til navigation Spring til søgning
ingen redigeringsopsummering
(sorry sidste rettelse.. det er mig som er et grammatisk rodehoved... skulle ikke have puttet artiklen ud nu.)
'''Sekundære kønskarakterer''' er træk, der vises i [[Pubertet|puberteten]] hos mennesker og seksuel modenhed i andre dyr, som skelner de to køn fra hinanden i en given art, men der ikke er direkte en del af det reproduktive system. De menes at være et produkt af seksuel selektion for egenskaber, som giver en person en fordel frem for sine konkurrenter i kurmageri og aggressive interaktioner. De adskiller sig fra de primære kønskarakterer - kønsorganerne - som er direkte nødvendige for reproduktion.
 
Kendte sekundære kønskarakterer omfatter den mandlige løves manke og mandlige påfugles lange fjer. Andre tydelige eksempler omfatter stødtænder hos mandlige [[narhvaler]], forstørrede [[Proboscidea|proboscisesproboscis]] i mandlige [[søelefanter]] og [[næseaber]], og horn i mange [[ged|geder]] og [[antilope|antiloper]]. Mandlige fugle og fisk af mange arter har lysere farve eller andre eksterne [[Ornament|ornamenter]]. Forskelle i størrelse mellem kønnene betragtes også som sekundære kønskarakterer. Hos mennesker omfatter synlige sekundære kønskarakterer forstørrede bryster for kvinder og ansigtshår og adamsæblet på mænd.
 
==Evolutionære rødder==
 
== Hos mennesker ==
Seksuel differentiering begynder allerede under gravideteten, hvor kønskirtlerne dannes. Generel [[habitus]] og form af krop og ansigt, samt niveau af kønshormoner, er det samme hos drenge og piger før pubperteten. somSom pubpenteten skrider frem, og niveauet af kønshormoner stiger, vises forskelle, selvom pubertet forårsager nogle lignende forandringer i mandlige og kvindelige organer.
 
===Mænd===
8.418

redigeringer

Navigationsmenu