Twilight-sagaen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
lidt flere skønheds ret
Linje 76: Linje 76:


De vigtigste personene i Twilight sagaen er
De vigtigste personene i Twilight sagaen er
*[[Figurer_i_Twillight#Bella_Swan|Isabella «Bella» Swan]], seriens protagonist, spilles i filmene af Kristen Stewart.
*[[Figurer_i_Twillight#Bella_Swan|Isabella «Bella» Swan]], seriens [[protagonist]], spilles i filmene af Kristen Stewart.
*[[Figurer_i_Twillight#Edward_Cullen|Edward Cullen]], vampyr og medlem af Cullen-familien, kommer i løbet af serien til at forelske sig i, gifte sig med og få barn med Bella, spilles af Robert Pattinson
*[[Figurer_i_Twillight#Edward_Cullen|Edward Cullen]], vampyr og medlem af Cullen-familien, kommer i løbet af serien til at forelske sig i, gifte sig med og få barn med Bella, spilles af Robert Pattinson
*[[Figurer_i_Twillight#Jacob_Black|Jacob Black]], varulv, Bellas barndomsven og sidenhen hemmelig beundrer af Bella. Jacob Black spilles af Taylor Lautner.
*[[Figurer_i_Twillight#Jacob_Black|Jacob Black]], varulv, Bellas barndomsven og sidenhen hemmelig beundrer af Bella. Jacob Black spilles af Taylor Lautner.

==fakta==
==fakta==



Versionen fra 9. mar. 2015, 18:54

Sammenskrivningsforslag
Artiklen Twilight-sagaen er foreslået føjet ind i Twilight. (Siden 2010)  Diskutér forslaget
Twilight
Originaltitel Twilight
New Moon
Eclipse
Breaking Dawn
Forfatter Stephenie Meyer
Oversætter Birgitte Brix
Tina Schmidt
Tina Sakura Bestle
Genre(r) Børn og unge
Fantasy
Forlag Lindhardt og Ringhof

Twilight sagaen er titlen på en serie af fire bøger skrevet af den amerikanske forfatter Stephenie Meyer. Bøgerne har vundet stor popularitet, især hos unge. I marts 2015, havde bøgerne i serien solgt 120 millioner eksemplarer i 47 lande.[1] Bogen Breaking Dawn kom ud med en første udgave i USA på 3,2 millioner eksemplarer. Således var det den bog, som blev trykt med den højeste oprindelige oplag i USA i 2008.

Bøgerne handler om Isabella Swan en teenagepige, der flytter hjem til hendes far Charlie Swan i byen Forks, Washington, og forelsker sig i en 104-årig vampyr ved navn Edward Cullen. Hver af de fire bøger følger Isabella gennem hendes forvandling fra menneske til vampyr.

Titlerne på bøgerne er:

  1. Twilight - (dansk Tusmørke)
  2. New Moon - (dansk Nymåne)
  3. Eclipse - (dansk Formørkelse)
  4. Breaking Dawn - (dansk Daggry)


Bøger er oversat til dansk af Birgitte Brix, Tina Schmidt og Tina Sakura Bestle

Serien er blevet filmatiseret af Summit Entertainment. Den sidste Twilight-filmatisering havde premiere i biograferne den 15. november 2012 (Danmark) og den 16. november 2012 (Storbritannien). Filmene bærer samme navn som bøgerne omend den sidste bog er delt op i to film.

  1. Twilight (2008)
  2. The Twilight Saga: New Moon (2009)
  3. The Twilight Saga: Eclipse (2010)
  4. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011)
  5. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012)

Bøgerne i Twilight sagaen

Twilight (Tusmørke)

Den første bog i serien handler om Isabella "Bella" Swan, der flytter til den dystre og regnfulde by Forks. Her bor hun sammen med sin far, da hendes mor og stedfar rejser meget. Allerede den første dag på den nye skole møder Bella nye venner, og hun får også øjnene op for en mystisk dreng ved navn Edward Cullen. Han skal komme til at give hendes livet en spændende vending. Edward, der har mere som porcelæn-lignende, kold hud og gyldne øjne, der til tider skifter farve viser sig at have overnaturlige evner. Bella ser ham som både uimodståelig og uudgrundelig. Hidtil han og hans familie formået at skjule, hvem de virkelig er. Men Bella som bliver totalt forelsket og henført af ham Bella synes også han er noget mærkelig. Jakob som er en af hendes tidligere barndomsvenner snakker om gamle sagn og overnaturlige ting noget som igen får Bella endnu mere nysgerrig. Hun begynder at søge efter ting på Internettet og læser de bøger hun kan finde. Til sidst formår hun at lægge to og to sammen og kommer til den konklusion, at Edward skal være en vampyr.

New Moon (Nymåne)

Den anden bog, begynder med at Bella Swan vågner på sin 18 års fødselsdag. Hun havde haft en drøm, hvor hun så sig selv som en gammel kvinde. Hun kan overhovedet ikke bære tanken om at være ældre end hendes kæreste Edward Cullen. Edward er en vampyr og hans aldring er stoppet, og han vil altid være 17 år gammel. Til hendes fødselsdagsfest hos familien Cullen, skær hun sig så hun bløder Jasper at forsøger angribe hende men Edward når at stoppe ham. Edward indser den fare han og hans familie udgør for Bella, og han beslutter sig for at afslutte forholdet, uden at fortælle hende den virkelige grund til, at han og Cullen familie rejser væk fra Forks, Washington. I den tro, at Edward ikke elsker hende, bliver Bella sønderknust og deprimeret gennem længere tid, hvor hun lukker sig væk fra omverdenen. Da hendes far, Charlie, forsøger at sende hende tilbage til Phoenix, Arizona for at bo sammen med sin mor, indvilliger Bella i at tilbringe mere tid sammen med sine venner. Hun finder også trøst i hendes venskab med Jacob Black, en munter følgesvend, der forsøger at hjælpe hende med at komme over tabet af Edward.

Eclipse (Formørkelse)

Nu er Victoria tilbage for at dræbe Bella fordi Edward drabte James (han dræbte ham for han ikke skulle dræbe Bella). Hun samler en hær op af nyfødte vampyr Cullen familien gør sig klar fordi de ved hun vil komme fordi det har Alice sagt for hun kan se ind i fremtiden. Edward for drabt Victoria. men så efter kommer Volturi klanen for at se om Bella stadig er menneske for de må hun nemlig ikke. de for en chance til og bella vil også gerne blive en vampyr Edward vil bare ikke have det. I kampen får en af de nyfødte armene rundt om Jacob og maser alle knoglerne i højre side. Så for første gang i hele verden, må vampyrens komme ind på varulvens territorium (en by ved navn La Push) fordi Carlisle ("faren" i Cullen familien) er læge og skal hjælpe dem med Jacobs knogler vokser rigtigt sammen igen. For første gang i hele verdens egsistens er der fred mellem varmpyre og varulve.

Breaking dawn (Daggry)

Bella og Edward skal giftes. men på deres bryllups rejse bliver Bella gravid D: de rejser tilbage hurtigt hun har en halv vampyr inden i sig som suger hendes blod ud så hun er nød til at drikke blod da hun skal føde river babyen sig ud af hende hun dør lidt faktisk men edward når lige at give hende giften så hun kunne blive en vampyr! deres baby kom til at hedde Renesme. Jacob har fået sin prægning med Renesmee men kalder hendes nessie. Volturi kommer for at dræbe nessie fordi vampyr må ikke bide en baby og forvandle den, fordi den ikke kan holde deres hemmelighed med at de findes. De tror nemlig at nessie er det. Men hun er jo halv vampyr/halv menneske, så de ved intet om det.

I bogen: så kommer Alice og Jasper (de var der ikke før) med en halv vampyr/halv menneske som er 150 år gammel. Så bliver Bella lettet fordi Renesmee voksede så hurtigt at hun troede at det blev ved til hun døede. Men det sker ikke. (Altså det med hun dør;P)

I filmen: så kommer Alice og Jasper (ALENE) og Alice viser Aro (konge-vampyrens højeste, med en evne hvor han skal røre ens hånd og så kan han se alle ens minder) og han ser hvad Alice har set vil ske: de vil kæmpe så Carlisle, Jasper, Caius (den næst højeste af vampyr kongerne), Markus (den tredje og sidste konge), Seth (en varulv), Leah (en anden varulv, og store søster til Seth), Alec (en vampyr der arbejder for kongerne som har en evne til at gøre en sanse løs), Jane (Alec's søster og har en evne til at kunne torturer folk grusomt) og sidst men ikke minst Aro vil dø. Renesmee vil overleve, for hun flygter på Jacob. Men heldigvis sker det ikke. Det sker sådan at efter Aro har set det bliver han meget bange for den fremtid. Så komme en halv vampyr/halv menneske ligesom Renesmee frem. Han overbeviser om at Renesmee ikke er farlig.

Figurer

De vigtigste personene i Twilight sagaen er

  • Isabella «Bella» Swan, seriens protagonist, spilles i filmene af Kristen Stewart.
  • Edward Cullen, vampyr og medlem af Cullen-familien, kommer i løbet af serien til at forelske sig i, gifte sig med og få barn med Bella, spilles af Robert Pattinson
  • Jacob Black, varulv, Bellas barndomsven og sidenhen hemmelig beundrer af Bella. Jacob Black spilles af Taylor Lautner.

fakta

Vampyre har i nogle tilfælde særlige evner fx

  • Edward kan læse tanker
  • Alice kan se ind i fremtiden
  • Jasper kan mærke følelser
  • Bella kan lave et skjold så psykiske angrib ikke kan ramme hende.
  • Renesmee kan vise én de tanker hun har som hun ønsker de skal se, ved at røre ens kind + intet skold kan skærme hendes evne

Varulve og vampyrer er naturlige fjender

  1. ^ "Stephenie Meyer er et fenomen verden over". Gyldendal Norsk Forlag. 2014. Hentet 2015-03-09.