Forskel mellem versioner af "Døbefont"

Spring til navigation Spring til søgning
14 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
ændret henvisning til Kalk
(Granitdøbefont fra Stilling Kirke -> ... i Stilling Kirke [der er stadig på plads!] ; anbragt på et podie -> ... på et podium)
m (ændret henvisning til Kalk)
 
==Udformning==
Materialet var som regel [[sten]] ( tysk: ''Taufstein''), der blev tilhugget i trommeform eller af form som en [[kalk (bæger)|kalk]], og ofte blev fonten udsmykket med [[ornament]]er og figurer. De har nok også som hovedregel været bemalede, men i Danmark blev det ved flere lejligheder i [[1800-tallet]] ([[1861]], [[1862]] og [[1889]]) påbudt, at al bemaling af stenskulpturer i kirkerne skulle fjernes. Nærmere studier af de danske døbefonte har dog afsløret rester af bemaling på over 200 fonte. Kummen blev lavet så stor, at et spædbarn kunne dyppes helt ned i den. På grund af det holdbare materiale hører døbefonte til det ældste bevarede [[kirkeinventar]] og er ofte lige så gamle som de første stenkirker. Af disse gamle døbefonte i [[romansk stil]] er der mange lokalt begrænsede typer.
 
I Danmark, hvor næsten alle landsbykirker har en døbefont fra [[Valdemarerne|Valdemarstiden]], og hvor den som regel er af [[granit]], er de forskellige fra landsdel til landsdel. [[Mouritz Mackeprang]] behandling af de danske døbefonte fra [[1941]] er stadig standardværket om emnet, og her opregnes 1494 middelalderlige fonte, hvilket svarer til 86% af døbefontene i de danske landsbykirker. Mackeprangs opdelte dem i følgende typer:
3.747

redigeringer

Navigationsmenu