Esse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
+billede (syntaksret)
m Enkelte rettelser
Linje 1: Linje 1:
[[image:Noe_blacksmith.jpg|thumb|300px|Essen er til højre.]]
[[image:Noe_blacksmith.jpg|thumb|300px|Essen er til højre.]]
En '''esse''' er [[smedje]]ns [[ildsted]]. Her varmes [[metal]]lerne der skal forarbejdes op til en [[temperatur]] der muligør formning som: [[bukning]], [[mejsling]] og [[svejsning]].
En '''esse''' er [[smedje]]ns [[ildsted]]. Her varmes [[metal]]lerne, der skal hedes op til en [[temperatur]], der muliggør formning som [[bukning]], [[mejsling]] og [[svejsning]].
Essen er formet så at der er plads til brændslet, ofte [[koks]], og en underliggende [[bjælg]] og en dertil hørende luftpumpe. Denne var manuelt drevet, men kann også være en elektrisk drevet [[centrifugal blæser]].
Essen er formet, så der er plads til brændslet, ofte [[koks]], og en underliggende [[bælg]] og en dertil hørende luftpumpe. Denne var tidligere manuelt drevet, men er i dag oftest en elektrisk drevet [[centrifugalblæser]].
[[Temperatur]]en i essen reguleres af den luftmængde der bliver pumpet ind i brændslet.
[[Temperatur]]en i essen reguleres af den luftmængde, der bliver pumpet ind i brændslet.


{{Techstub}}
{{Techstub}}

Versionen fra 19. aug. 2006, 17:38

Essen er til højre.

En esse er smedjens ildsted. Her varmes metallerne, der skal hedes op til en temperatur, der muliggør formning som bukning, mejsling og svejsning. Essen er formet, så der er plads til brændslet, ofte koks, og en underliggende bælg og en dertil hørende luftpumpe. Denne var tidligere manuelt drevet, men er i dag oftest en elektrisk drevet centrifugalblæser. Temperaturen i essen reguleres af den luftmængde, der bliver pumpet ind i brændslet.

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.