Brugsforening: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
retter
Linje 12: Linje 12:


== Eksterne Kilder / henvisninger ==
== Eksterne Kilder / henvisninger ==
* [https://om.coop.dk/koncern/historie.aspx fdb.dk] om COOP's historie.
* [https://om.coop.dk/koncern/historie.aspx coop.dk] om COOP's historie.
* [http://Leksikon.org Leksikon.org]
* [http://Leksikon.org Leksikon.org]



Versionen fra 21. mar. 2015, 21:07

Det tidligere hovedkvarter for de danske brugsforeninger på Islands Brygge

En brugsforening er en forretning, der ejes af medlemmerne selv. Foreningens formål er gennem fælles indkøb at sikre medlemmerne billige varer. Overskuddet af foreningen fordeles ofte til medlemmerne i form af dividende, som fordeles i forhold til hvor meget hvert enkelt medlem har købt.

Ideen om brugsforeninger udspringer af andelsbevægelsen. Den første brugsforening opstod i England, hvor væverne i Rochdale nord for Manchester i 1844 gik sammen i en forening for at købe sukker, smør og mel til fordelagtige priser.

Den første brugsforening i Danmark var Thisted Arbejderforening, som blev etableret i 1866 på initiativ af præsten Hans Christian Sonne, men ideen om brugsforeningen stammer fra Rochdale i England, hvor 28 arbejdere i 1844 åbnede den første brugsforening med mel, sukker og smør. Dengang formuleredes de kooperative grundprincipper; åbent medlemskab, demokratisk styrelse, begrænset forrentning af medlemskapitalen og fordeling af udbyttet i forhold til omsætningen. Gruppen blev kaldt Rochdalepionererne.

De danske brugsforeninger blev efterhånden samlet i FDB (Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger). FDB er i dag en forbrugerorganisation med omkrig 1,7 mio. medlemmer.

Se også

Eksterne Kilder / henvisninger