Forskel mellem versioner af "Flod"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
indsat intern henvisning
m (Bot: Fix stednavnlink - indsæt statsnavn mv. i parentes)
m (indsat intern henvisning)
Det er omdiskuteret, hvad der kan kaldes en flod. Den mest brugte, men mindst kendte definition er, at en flod er en [[å]] beliggende uden for [[Norden]]. Den anden definition er, at en flod er større end en [[å]], og en [[å]] er større end en [[bæk]].
 
Den enkleste måde at skelne mellem en å og en flod er, at floden er sejlbar for skibe (hertil regnes ikke [[pram]]me, der kun kan drives frem ved trækkraft fra mennesker eller dyr). Floden skal med andre ord have en størrelse, der gør skibsfart ([[flodfart]]) mulig: tilstrækkelig bredde og dybde. Disse betingelser kan kun opfyldes, hvis [[afvandingsområde]]t (grundvandsoplandet) er tilstrækkeligt stort. Sådanne betingelser findes blandt andet i [[Mellemeuropa]] men ikke i f.eks. Danmark. Derfor er [[Gudenåen]] og [[Skjern Å]] netop åer, ikke floder. Et andet træk ved floder (der følger af deres størrelse og sejlbarhed) er, at de ofte er genstand for internationale aftaler om fri færdsel, told eller toldfrihed og lignende.
 
Mens den danske opfattelse af begrebet "flod" ikke tillader, at der eksisterer floder i Danmark, bør det bemærkes, at [[Randers Fjord]] i følge ovennævnte kategorisering er en flod, da den først ved [[Uggelhuse]] har en saltholdighed, der kan retfærdiggøre benævnelsen ''"[[fjord]]"'' (et omdiskuteret begreb, også udenfor Danmarks grænser), samt det faktum, at den året rundt er sejlbar for større skibe.
95.108

redigeringer

Navigationsmenu