Forskel mellem versioner af "Langå"

Spring til navigation Spring til søgning
16 bytes fjernet ,  for 5 år siden
småret
(småret)
}}
{{harflertydig4|Denne artikel omhandler stationsbyen Langå i [[Østjylland]]; [[Langå (Nyborg Kommune)|Langå]] er også en landsby i [[Nyborg Kommune]] på [[Fyn]].}}
'''Langå''' eller '''Langaa''' er en stationsby i [[Østjylland]] med {{vis indbyggere DK|730-10757}}, beliggende i [[Randers Kommune]] i [[Region Midtjylland]]. Langå ligger ved jernbanestrækningen mellem [[Aarhus]] og [[Randers]] og er udgangspunkt for jernbanen mod [[Viborg]]-[[Skive]]-[[Struer]].
 
[[Jernbane]]n kom til Langå i [[1862]]. Stationen er anlagt ca. 1 kilometer fra den oprindelige [[landsby]], og der opstod hurtigt en særskilt stationsby omkring stationen. I løbet af [[1900-tallet]] voksede stationsbyen sammen med den oprindelige landsby. Langå var indtil 2007 hovedsædet for [[Langå Kommune]], men med [[Kommunalreformen (2007)|Kommunalreformen]] i 2007 blev den indlemmet i Randers Kommune.
 
== Faciliteter ==
Langå har faciliteter som
På grund af Langås afstand til større byer har den lille by en del faciliteter, bl.a.:
 
* En jernbanestation med stop for DSBs intercity-tog mellem [[Aalborg]] og [[København]] samt for Arrivas tog mellem [[Aarhus]] og [[Struer]].
* En skole med 0.-9.klasse, samt tre børnehaver, herunder udebørnehave
* To supermarkeder (Fakta og Rema1000) og nogle få specialbutikker bl.a. boghandel, slagter, sparekasse, tankstation m.m.
* Et stort kulturhus med bibliotek, lokalarkiv, museum, aktivitetshus m.m.
* Idrætscenter med sportshal, friluftsbad, motionscenter og mange sportsforeninger m.m
* En Falck Brandstation
* Mange gode fiskepladser ved [[Gudenåen]]
* Tæt på naturen i Langå Egeskov, langs [[Gudenåen]] og Langå Sø.
 
Langå by har dog også været præget af butiksdød de seneste årtier, formentlig fordi Randers Storcenter og butikker i Randers ligger i kun ca. 15 minutters køreafstand i bilbilkørsel fra byen.
 
== Seværdigheder ==
* [[Vestpark Festival]] En årlig festival, der varer en weekend, hvor diverse bands og andre underholdningsgæster optræder. Flere kendte navne har optrådt til Vestpark Festivalen. F.eks. [[Carpark North]], [[Marie Frank]], [[Saybia]], [[Natural Born Hippies]] osv. men også mange lokale bands spiller.
[[Fil:Langaa egeskov rimfrost.jpg|thumb|260px|right|Langå [[græsningsegeskov|Egeskov]], vinteren 2006]]
Langås herostratisk berømte turistfolder, der var elendigt oversat af amatører; skoleelever?
 
== Kendte personer fra Langå ==
Anonym bruger

Navigationsmenu