Forskel mellem versioner af "Kenotaf"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
link
(Ny side: thumb|200px|''The Cenotaph'' på [[Whitehall i London er et mindesmærke over de britiske soldater, der faldt under verdenskrigene.]] En '''kenot...)
 
(link)
En '''kenotaf''' (fra [[græsk]] κενός, ''tom'', og τάφος, ''grav'') er et gravmæle opført på et sted, hvor den afdøde ikke er gravsat, eksempelvis fordi den afdødes lig er gået tabt eller tidligere har været begravet på stedet, eller fordi stedet har haft særlig betydning for den afdødes levned. Kenotafer var særligt udbredte i [[oldtiden]], herunder [[det gamle Ægypten]], [[antikkens Grækenland]] og det førkristne [[Nordeuropa]] (i form af [[gravhøj]]e). Der forekommer dog også mange kenotafer fra [[middelalderen]] og [[Nyere tid (historisk periode)|nyere tid]]. Et kendt eksempel herpå er en række kenotafer over [[Dante Alighieri]] i og ved [[Santa Croce]]-[[basilika]]en i [[Firenze]]. Dantes egentlige grav er beliggende i [[Ravenna]].
 
Undertiden betegnes mindesmærker[[mindesmærke]]r, der er rejst til ære for grupper af individer (såsom faldne soldater) også som kenotafer. Denne type kenotafer har som regel karakter af moderne [[monument]]er over eksempelvis soldater døde under [[1. verdenskrig]] eller ofrene for [[atombomberne over Hiroshima og Nagasaki]].
 
== Se også ==

Navigationsmenu