Marillion: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m linkfix
m linkfix
Linje 4: Linje 4:


==Perioden med Fish (1979-1987)==
==Perioden med Fish (1979-1987)==
Sammen med Fish udgav Marillion 4 studieplader. Gruppens musik var inspireret af andre progressive rockgrupper, ikke mindst [[Genesis]] og [[Pink Floyd]]. Fish, der var gruppens tekstforfatter, skrev ud fra sine personlige oplevelser, ikke mindst hans mislykkede kærlighedsforhold og problemer med alkoholisme. Pladen ''Clutching at Straws'' har således alkoholmisbrug som hovedtema, mens ''Misplaced Childhood'' handler om et menneske (Fish), der ikke kan finde sig selv som voksen på grund af en barsk barndom. Sidstnævnte plade, der regnes for en af rockhistoriens bedste [[konceptalbum|konceptalbums]], blev en kritisk og salgsmæssigt kæmpesucces for gruppen. Sangen ''Kayleigh'', der blev udvalgt til single og blev nr. 2 på den engelske hitliste, medførte at adskillige pigebørn i årene efter netop blev døbt Keyleigh.
Sammen med Fish udgav Marillion 4 studieplader. Gruppens musik var inspireret af andre progressive rockgrupper, ikke mindst [[Genesis (band)|Genesis]] og [[Pink Floyd]]. Fish, der var gruppens tekstforfatter, skrev ud fra sine personlige oplevelser, ikke mindst hans mislykkede kærlighedsforhold og problemer med alkoholisme. Pladen ''Clutching at Straws'' har således alkoholmisbrug som hovedtema, mens ''Misplaced Childhood'' handler om et menneske (Fish), der ikke kan finde sig selv som voksen på grund af en barsk barndom. Sidstnævnte plade, der regnes for en af rockhistoriens bedste [[konceptalbum|konceptalbums]], blev en kritisk og salgsmæssigt kæmpesucces for gruppen. Sangen ''Kayleigh'', der blev udvalgt til single og blev nr. 2 på den engelske hitliste, medførte at adskillige pigebørn i årene efter netop blev døbt Keyleigh.
==Plader med Fish==
==Plader med Fish==

Versionen fra 24. aug. 2006, 13:09

Marillion er en skotsk/engelsk progressiv rock band. Gruppen blev dannet i 1979 af Steve Rothery (guitar), Pete Trewavas (bas), Mark Kelly (keyboard), Mark Pointer og Derek William Dick (sanger), som primært kendes under navnet Fish. Mark Pointer blev erstattet af Ian Mosley i 1988. I 1988 gik Fish solo og blev erstattet af Steve Hogarth, også kendt under aliaset ’’h’’.

Marrilion hed oprindeligt Silmarrillion efter J.R.R.Tolkiens bog ’’Silmarillion’’, men forkortede navnet i 1980. Gruppens historie kan deles i perioden med henholdsvis Fish og Steve Hogarth som sanger.

Perioden med Fish (1979-1987)

Sammen med Fish udgav Marillion 4 studieplader. Gruppens musik var inspireret af andre progressive rockgrupper, ikke mindst Genesis og Pink Floyd. Fish, der var gruppens tekstforfatter, skrev ud fra sine personlige oplevelser, ikke mindst hans mislykkede kærlighedsforhold og problemer med alkoholisme. Pladen Clutching at Straws har således alkoholmisbrug som hovedtema, mens Misplaced Childhood handler om et menneske (Fish), der ikke kan finde sig selv som voksen på grund af en barsk barndom. Sidstnævnte plade, der regnes for en af rockhistoriens bedste konceptalbums, blev en kritisk og salgsmæssigt kæmpesucces for gruppen. Sangen Kayleigh, der blev udvalgt til single og blev nr. 2 på den engelske hitliste, medførte at adskillige pigebørn i årene efter netop blev døbt Keyleigh.

Plader med Fish

  • Script for a Jester's Tear (1983)
  • Fugazi (1984)
  • Misplaced Childhood (1985)
  • Clutching at Straws (1987)

Perioden med Steve Hogarth (1987-)

Da Fish brød med Marillion og gik solo, mente mange fans, at gruppens dage var talte. Imidlertid fandt Marillion frem til sangeren Steve Hogarth (tidligere The Europeans og How We Live) og har med ham nu udgivet 9 plader. Hogarth har overtaget Fish’s rolle som gruppens tekstforfatter (nogen gange bistået af digteren John Helmer). Ligesom Fish’s tekster – og i den progressive rocks tradition - handler disse tekster også om alvorlige eller underlige sider af livet, dog ikke med den personlige nerve, som Fish gav sine værker. Det betyder dog ikke, at Hogarth ikke har bidraget med spændende arbejder. Mest prominent er måske concept-albummet ’’Brave’’ (1994), der er baseret på en autentisk historie om en ung piges selvmordsforsøg. Marillion har trods Fish’s brud bevaret en usædvanlig hengiven fanskare, som har markeret sig ved at støtte gruppen økonomisk ved udgivelsen af Anoraknophobia og Marbles.

Plader med Steve Hogarth

  • Seasons End (1989)
  • Holidays in Eden (1991)
  • Brave (1994)
  • Afraid of Sunlight (1995)
  • This Strange Engine (1997)
  • Radiation (1998)
  • marillion.com (1999)
  • Anoraknophobia (2001)
  • Marbles (2004)

Eksterne henvisninger

MusikSpire
Denne musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi