Forskel mellem versioner af "Stamme (folk)"

Spring til navigation Spring til søgning
196 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
indsat note
(indsat note)
Ordet '''stamme''' er betegnelsen for mennesker der lever i små primitive [[samfund]], ([[socialgruppe]]) med en eller flere slægter der lever sammen i gruppen, og stammesamfundet bygger derfor til en vis grad på [[slægt]]- og venskaber, hvor lederen er en [[høvding]], ofte en af familiernes overhoveder. Mange stammer er inddelt i forskellige <ref>[[samfundsklasse]]r, fhttp://ordnet.eks en slags arbejder-dk/krigerklasse,ddo/ordbog?query=stamme derOrdbog iover fredstidDet fungererdanske som bønderSprog, elleropslag: håndværkereStamme, mensbetydning de2]</ref> iBegrebet krigstidanvendes udgør stammens militærstyrke. Sammen med et eventuelt "ældreråd" (forsamlingisær af a vise ældre og gamle krigere) bestemte høvdingen stammens udenrigs-[[Arkæologi|arkæologer]] og [[indenrigspolitikEtnografi|etnografer]],. samt dens administration, høvdingen var dermed i nogen grad enevældig.
 
== Politiske forhold ==
 
Et karakteristisk træk blandt stammer er deres uafhængighed. De fleste stammer er blevet beskrevet som værende en del af et [[folkeslag]],(som f.eks. oldtidens Germanere) men de har tit næsten ingen eller kun lidt sammenhold med resten af deres folkeslag. udtrykket "Stammekrig" er en betegnelse for når to stammer ligger i åben krig mod hinanden, krig mellem stammer af samme ''"Nationalitet"'' var meget normalt i [[oldtiden]], hvor stammesystemet havde sin velmagtsperiode.
 
Mange stammer er inddelt i forskellige [[samfundsklasse]]r, f.eks en slags arbejder-/krigerklasse, der i fredstid fungerer som bønder eller [[håndværk]]ere, mens de i krigstid udgør stammens militærstyrke. Sammen med et eventuelt "ældreråd" (forsamling af a vise ældre og gamle krigere) bestemte høvdingen stammens udenrigs- og [[indenrigspolitik]], samt dens administration, høvdingen var dermed i nogen grad enevældig.
 
Nogle stammefolk holdt dog sammen i mindre forbund, ofte når en ydre fjende truede, eller en anden stamme skulle sættes på plads. Den slags alliancer holdt sammen på stammesystemet, og gav samtidig de involverede stammer en fornemmelse af samhørighed. De fleste stamme alliancer var dog kun vedtaget ud fra politiske interesser; f. eks kunne det være en god ide at gøre sig gode venner med områdets mægtige stamme. Kun de færreste alliancer blev vedtaget kun på grund a venskabelige forhold.
== Oprindelse ==
Ingen årstal kan sættes på stammens oprindelse, men de tidligste mennesker har sandsynligvis levet i stammer. Det moderne samfund er dermed resultatet af et virvar af sammensmeltede stammer. De tidligste mennesker befolkede hele kloden, og fra [[Amerika]] til [[Asien]] kan har der eksisteret stammer.
 
{{Ingen kilder|dato=juli 2012}}
== Noter ==
{{Reflist}}
 
{{folkstub}}
95.108

redigeringer

Navigationsmenu