Den Røde Hær: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 7 år siden
(→‎2. verdenskrig: flertydiglinkfix : Formation (militær))
Da [[Tyskland]] gik til angreb på [[Sovjetunionen]] i [[juni]] [[1941]], bestod den Røde Hær af omkring 1.5 millioner mand, der var dårligt forberedt på krigen. Politiske udrensninger i hærens officerskorps især i den øverste ledelse havde svækket den, og [[soldat]]erne manglede erfaring og træning. I krigens første uger blev det sovjetiske [[luftvåben]] nærmest udslettet, mens flyene stod på jorden. I samme periode blev store, sovjetiske hærenheder, flere hundredetusinde soldater, omringet af de fremrykkende tyske tropper. Mange af dem overgav sig til tyskerne.
 
De sovjetiske soldater blev mejet ned på slagmarken. Det var et resultat af den dårlige forberedelse, [[statisk]]e militær[[Formation (militær)|formation]]er, der blev omringet eller løbet over ende, og de sovjetiske [[øverstbefalende]], som sidestillede tilbagetrækning med forræderi – noget, der blev straffet med døden. Det var en medvirkende faktor til, at tabene i den Røde Hær var de højeste, en hær nogensinde har lidt.
 
De lange tyske forsyningslinjer, Hitlers spredning af de tyske tropper og en [[generation]] af dygtige, sovjetiske kommandører blev Sovjets redning. Efter sejrene ved [[Moskva]], [[Stalingrad]] og [[Kursk (by)|Kursk]] knækkede den Røde Hær ryggen på den stolte tyske hær. Men tabene var enorme for Sovjetunionen. Nogle siger, at syv millioner soldater døde. Andre siger helt op til 10 millioner.

Navigationsmenu