Ozonlaget: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved ParanoidLemmings, fjerner ændringer fra 86.52.127.5 (diskussion | bidrag)
Linje 25: Linje 25:
{{Commonscat|Ozone layer}}
{{Commonscat|Ozone layer}}
{{Commonskat|Ozone}}
{{Commonskat|Ozone}}
skrevet af Tevfik og Faour og ahmad Nemer professorerne.

* [http://www.vvsu.dk/ozonlaget.htm Hvad er ozonlaget? VVS Undervisning]
* [http://www.vvsu.dk/ozonlaget.htm Hvad er ozonlaget? VVS Undervisning]
* [http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/29mar_sage3/ Om måling af ozonlaget (på engelsk). NASA marts 2013]
* [http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/29mar_sage3/ Om måling af ozonlaget (på engelsk). NASA marts 2013]

Versionen fra 8. maj 2015, 13:50

Ozonmængder i Dobsonenheder (DU) i forskellige højder (eng. Altitude) og jordens atmosfæres blokering/absorbering af ultraviolet stråling.
UV energiniveauer ved forskellige atmosfærehøjder. Den blå kurve viser DNA følsomheden. Den røde kurve viser energiniveauet ved havets overflade, hvor ozonlagets ozonmængde er mindsket 10%. UVB er i intervallet 320 nm - 290 nm og UVC i 290 nm - 100 nm.

Ozonlaget er en betegnelse for det lag af atmosfæren, der befinder sig 10 – 50 km over jordens overflade, hvor 90% af gasarten ozon er. Den højeste koncentration finder vi ved ca. 20 km’s højde, her efter falder ozonkoncentrationen med stigende højde, og man kan stadig måle det i 50 km’s højde. Højere oppe er der kraftig uv-stråling fra solen til dannelse af ozon, dog ikke meget ilt. Mens der under ozonlaget er rimeligt med ilt, dog ikke meget uv-stråling – da ozonlaget har absorberet meget af det. Dette lag spiller en meget vigtig rolle i jordens miljø, da ozonlaget er en slags solcreme mod farlige uv-stråler.

I dette lag opfanges den skadelige UVD og UVC stråling, samt meget af UVB og lidt af UVA. Dette sker i en proces, hvor strålingen spalter ozon til iltmolekyler og -atomer og samtidig spalter iltatomer til molekyler der reagerer og danner ozon.

I de senere år er man begyndt at tale om huller i ozonlaget, der angiveligt skulle være forårsaget af øget forurening og udledning af CFC-gasser. Disse huller betyder at større mængder stråling kan trænge ned til jorden, hvilket er skadeligt for livet der. Indtil videre har man dog kun observeret et sådant hul over Antarktis.

Der har været en tendens til at forveksle ozonlagsproblematikken og drivhuseffekten. Dette er forkert, da de to problemer er vidt forskellige, også selvom de måske begge udspringer af øget forurening.

Ozonlaget er en del af jordens atmosfære i ca. 10-50 km højde. Ozonlaget beskytter det biologiske liv ved jordens overflade imod ultravioletstråling (uv) fra solen. På en klar solskinsdag, med solen i zenit, er UVB solstrålingseffekten ca. 0,32 W/m², når sollyset har passeret hvad der svarer til et 3 mm tykt lag ozon. [1]

Se også

Kilder/referencer

  1. ^ Radiometer UVB Sensor for Underwater with NIST Certification Citat: "...Sea level solar radiation under 3mm total ozone column, clear sky: overhead sun: approx. 0.32 W/m2 (5.5 MED/Hr)..."

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

skrevet af Tevfik og Faour og ahmad Nemer professorerne.