Hans Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 2 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q3822004
m +links
Linje 1: Linje 1:
'''Hans Christian, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg''' ([[26. april]] [[1607]] – [[30. juni]] [[1653]]) var en af de [[Hertuger af Sønderborg|sønderborgske hertuger]].
'''Hans Christian, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg''' ([[26. april]] [[1607]] – [[30. juni]] [[1653]]) var en af de [[Hertuger af Sønderborg|sønderborgske hertuger]].


Hertug Hans Christian var ældste søn af hertug [[Alexander af Slesvig-Holsten-Sønderborg|Alexander]] og Dorothea af Schwarzburg og født 26. april 1607. Pinselørdag 12. maj 1627, Dagen før sin død, gjorde faderen testamente og indsatte herved Hans Christian til eneste arving af sit [[len]], hvilket han også kundgjorde for sin forsamlede familie og de tilstedeværende tjenere. Enken overtog dog lenets styrelse, indtil brødrene under [[17. december]] [[1633]] bragte faderens [[testamente]] til udførelse ved en arveoverenskomst, der pålagde Hans Christian udredelsen af store årlige deputater til moderen, søsteren og de 6 brødre (8600 [[Rdl]].) foruden damernes standsmæssige underhold på [[Sønderborg Slot]] med 24 adelige og uadelige folk. Dertil kom, at lenet var i høj grad forgældet. Kort efter, [[6. februar]] [[1634]], fik brødrene ved forliget i [[Egernførde]] en fjerdedel af [[Ærø]], [[Gudsgave]] len, i arv efter deres farbroder [[Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø|Christian]]; det blev lagt til [[Sønderborg]], og der optoges straks efter et stort lån på det. [[4. november]] samme år ægtede Hans Christian Anna af Delmenhorst, datter af grev Anton II. Han døde 30. juni 1653 og efterlod sit len i en uhjælpelig gæld og pengenød. Enken styrede det som formynderske for sin umyndige søn [[Christian Adolf af Slesvig-Holsten-Sønderborg|Christian Adolf]], der forlenedes i november [[1663]]. Hun havde sit enkesæde på [[Gammelgaard]] og døde 12. december 1668.
Hertug Hans Christian var ældste søn af hertug [[Alexander af Slesvig-Holsten-Sønderborg|Alexander]] og [[Dorothea af Schwarzburg-Sondershausen]] og født [[26. april]] [[1607]]. Pinselørdag [[12. maj]] [[1627]], dagen før sin død, gjorde faderen [[testamente]] og indsatte herved Hans Christian til eneste arving af sit [[len]], hvilket han også kundgjorde for sin forsamlede familie og de tilstedeværende tjenere. Enken overtog dog lenets styrelse, indtil brødrene under [[17. december]] [[1633]] bragte faderens testamente til udførelse ved en arveoverenskomst, der pålagde Hans Christian udredelsen af store årlige deputater til moderen, søsteren og de 6 brødre (8600 [[Rdl]].) foruden damernes standsmæssige underhold på [[Sønderborg Slot]] med 24 adelige og uadelige folk. Dertil kom, at lenet var i høj grad forgældet. Kort efter, [[6. februar]] [[1634]], fik brødrene ved forliget i [[Egernførde]] en fjerdedel af [[Ærø]], [[Gudsgave]] len, i arv efter deres farbroder [[Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø|Christian]]; det blev lagt til [[Slesvig-Holsten-Sønderborg|Sønderborg]], og der optoges straks efter et stort lån på det. [[4. november]] samme år ægtede Hans Christian [[Anna af Delmenhorst]], datter af grev [[Anton 2. af Delmenhorst|Anton 2.]] Han døde [[30. juni]] [[1653]] og efterlod sit len i en uhjælpelig gæld og pengenød. Enken styrede det som formynderske for sin umyndige søn [[Christian Adolf af Slesvig-Holsten-Sønderborg|Christian Adolf]], der forlenedes i november [[1663]]. Hun havde sit enkesæde på [[Gammelgaard]] og døde [[12. december]] [[1668]].


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 16. maj 2015, 17:40

Hans Christian, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg (26. april 160730. juni 1653) var en af de sønderborgske hertuger.

Hertug Hans Christian var ældste søn af hertug Alexander og Dorothea af Schwarzburg-Sondershausen og født 26. april 1607. Pinselørdag 12. maj 1627, dagen før sin død, gjorde faderen testamente og indsatte herved Hans Christian til eneste arving af sit len, hvilket han også kundgjorde for sin forsamlede familie og de tilstedeværende tjenere. Enken overtog dog lenets styrelse, indtil brødrene under 17. december 1633 bragte faderens testamente til udførelse ved en arveoverenskomst, der pålagde Hans Christian udredelsen af store årlige deputater til moderen, søsteren og de 6 brødre (8600 Rdl.) foruden damernes standsmæssige underhold på Sønderborg Slot med 24 adelige og uadelige folk. Dertil kom, at lenet var i høj grad forgældet. Kort efter, 6. februar 1634, fik brødrene ved forliget i Egernførde en fjerdedel af Ærø, Gudsgave len, i arv efter deres farbroder Christian; det blev lagt til Sønderborg, og der optoges straks efter et stort lån på det. 4. november samme år ægtede Hans Christian Anna af Delmenhorst, datter af grev Anton 2. Han døde 30. juni 1653 og efterlod sit len i en uhjælpelig gæld og pengenød. Enken styrede det som formynderske for sin umyndige søn Christian Adolf, der forlenedes i november 1663. Hun havde sit enkesæde på Gammelgaard og døde 12. december 1668.

Kilder


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.