Forskel mellem versioner af "A.P. Weis"

Spring til navigation Spring til søgning
7 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
ingen redigeringsopsummering
'''Andreas Peter Weis''' (født [[30. oktober]] [[1851]] i [[København]], død [[8. september]] [[1935]] i [[Gentofte]]) var en [[Danmark|dansk]] [[embedsmand]], søn af [[Carl Mettus Weis]].
 
Weis blev [[student]] 1871, [[cand. jur.]] 1877, 1879 assistent i [[kultusministeriet]], samtidig 1880—88 assistent ved [[Kobberstiksamlingen]], 1888 [[fuldmægtig]], 1892 [[kontorchef]], 1909—13 konstitueret chef for [[Det Kongelige Teater]], 1912—21 [[departementschef]] i Kultusministeriet, 1921 administrator ved [[Kunstakademiet]]. I sin gerning i Kultusministeriet trak Weis navnlig et stort læs under forarbejderne til [[Skoleloven]] af 24. marts 1899; at hele den ældre indviklede lønningsordning ([[tiende]], [[nannest]] og andre) blev afløst af et på mere moderne principper bygget system med stigende pengeløn, skyldes for en væsentlig del Weis medlem af statens komité til understøttelse af [[bogsamling]]er og af direktionen for de forenede skoler. Sammen med [[H. Hage]] udgav Weis ''De gældende Retsregler for det højere Skolevæsen i Danmark. En systematisk og kronologisk Haandbog'' (I—II, 1891), som departementschef ''Meddelelser angaaende de højere Almenskoler i Danmark'' for [[skoleår]]ene 1912-21 (1914-22, for årene 1917-21 sammen med [[Kai Glahn]]). Som teaterchef virkede Weis med [[Karl Mantzius]] som direktør; særlig duumviratets første sæsoner — "Gyldenaaret" — syntes at varsle bedre tider for Det Kongelige Teater; i øvrigt slog Weis kraftigt til lyd for indførelsen af en talescene. Selv kunstnerisk begavet har Weis spillet en fremtrædende rolle i dansk kunstliv. Han stod [[Julius Lange]] nær og var [[Carl Jacobsen]]s fortrolige ven og rådgiver, var derfor også aktivt medlem af komiteen til ordningen af [[Ny Carlsberg Glyptotek]]s bygnings- og bestyrelsesforhold, medlem af bestyrelsen både for Ny Carlsberg Glyptotek — en tid lang også formand — og for Ny Carlsberg Fondet. Også i ordningen af den [[Hirschsprungske Samling]]s forhold, særlig ved dens overgang til staten, tog Weis betydelig del. Hans musikalske interesser skaffede ham sæde i bestyrelsen for forskellige musikalske foreninger i København; 1910 blev Weis Kultusministeriets delegerede i [[det kongelige danske musikkonservatorium]].
Hans ministerielle Stilling medførte tillige, at han fik Sæde i en Række Udvalg vedrørende Universitets-, Museumsforhold o. l.
Komiteen til Ordningen af Ny Carlsberg
Glyptoteks Bygnings- og Bestyrelsesforhold, Medlem
af Bestyrelsen baade for Ny Carlsberg
Glyptotek — en Tid lang ogsaa Formand — og for
Ny Carlsberg Fondet. Ogsaa i Ordningen af
den Hirschsprung’ske Samlings Forhold, særlig
ved dens Overgang til Staten, tog W. betydelig
Del. W.’s musikalske Interesser har skaffet ham
Sæde i Bestyrelsen for forskellige musikalske
Foreninger i Kbhvn; 1910 Kultusministeriets
Delegerede i det kgl. danske Musikkonservatorium.
W.’s ministerielle Stilling medførte
tillige, at han fik Sæde i en Række Udvalg
vedrørende Universitets-, Museumsforhold o. l. -->
== Kilder ==
 
50.833

redigeringer

Navigationsmenu