Molmasse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
{{Flyt|Molmasse}} pga. opslag på min diskussionsside
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{Flyt|Molmasse}}
{{Flyt|Molar masse}}
Den rigtige betegnelse er '''molar masse''', evt. '''molmasse'''.<ref>[http://isisa.systime.dk/index.php?id=873 Isis - Kemi A: Kemiske mængdeberegninger - formler]</ref><ref>[http://www.bipm.org/en/publications/si-brochure/mole.html BIPM - SI Brochure: Unit of amount of substance (mole)]</ref> "Vægt" anvendes mest om tyngdekraften, som jorden påvirker ting med, jævnfør artiklerne om [[vægt (fysik)]] og [[masse (fysik)]].
'''Molvægt''', '''molmasse''' eller '''molarmasse''', udtrykt ved symbolet '''''M''''', er en [[fysik|fysisk]]-[[kemi]]sk egenskab ved et [[Kemisk stof|stof]], der udtrykker [[Masse (fysik)|massen]] pr. [[stofmængde]], som regel i enheden [[Gram (enhed)|g]]/[[Mol (enhed)|mol]], selv om SI-enheden egentlig er kg/mol.


'''Molar masse''' eller '''molmasse''', i gamle dage også kaldt '''molvægt''', har størrelsessymbolet '''''M''''' og er en [[fysik|fysisk]]-[[kemi]]sk egenskab ved et [[Kemisk stof|stof]], der udtrykker [[Masse (fysik)|massen]] pr. [[stofmængde]], som regel i enheden [[Gram (enhed)|g]]/[[Mol (enhed)|mol]], selv om [[Système International d'Unités|SI-enheden]] egentlig er kg/mol.
Bemærk at molvægten skrives med et kursivt ''M'', mens et lodret M undertiden anvendes som ikke-SI-enhedssymbol for mol/L.{{kilde mangler|dato=Uge 51, 2014}}. <!-- Det kræver en vis - omend beskeden - indsats at lære at skelne forskel imellem de to enheder. Det kunne være fristende helt at undgå brugen af M og konsekvent skrive mol/L, men dette vil give problemer på et senere tidspunkt, som niveauet inden for faget stiger. (Der findes utallige slags indlæringsproblemer, og der er ingen årsag til at fremhæve en enkelt størrelse (i dette tilfælde kursivt M) og enhed (lodret M) frem for andre: masse, milli; længde, liter; strækning, sekund o.s.v., o.s.v.) -->


Bemærk at den molare masse skrives med et kursivt ''M'', mens et lodret M undertiden anvendes som ikke-SI-enhedssymbol for mol/L.{{kilde mangler|dato=Uge 51, 2014}}. <!-- Det kræver en vis - omend beskeden - indsats at lære at skelne forskel imellem de to enheder. Det kunne være fristende helt at undgå brugen af M og konsekvent skrive mol/L, men dette vil give problemer på et senere tidspunkt, som niveauet inden for faget stiger. (Der findes utallige slags indlæringsproblemer, og der er ingen årsag til at fremhæve en enkelt størrelse (i dette tilfælde kursivt M) og enhed (lodret M) frem for andre: masse, milli; længde, liter; strækning, sekund o.s.v., o.s.v.) -->
Molmassen af et stof udregnes ved at addere molmasserne af de grundstoffer, der indgår i stoffet. Disse vil normalt være opgivet i det [[periodiske system]].


Den molare masse af et stof udregnes ved at addere de molare masser af de grundstoffer, der indgår i stoffet. Disse vil normalt være opgivet i det [[periodiske system]].
Fx H<sub>2</sub>O ([[vand]]). For at beregne molmassen af H<sub>2</sub>O adderes to H-atomers ([[hydrogen]]) masse med hinanden. Herefter adderes et O-atoms ([[oxygen]]) masse til de 2 H-atomers masse. Altså: (1,008*2 + 16) g/mol = 18,016 g/mol.


Fx H<sub>2</sub>O ([[vand]]). For at beregne den molare masse af H<sub>2</sub>O adderes to H-atomers ([[hydrogen]]) molare masse med hinanden. Herefter adderes et O-atoms ([[oxygen]]) molare masse til de 2 H-atomers molare masse. Altså: (1,008*2 + 16) g/mol = 18,016 g/mol.
Tør luft har molarmassen 28,9644 g/mol. Da molarmassen af vanddamp kun er cirka 18 g/mol, er fugtig luft lettere end tør luft.

Tør luft har den molare masse 28,9644 g/mol. Da den molare masse af vanddamp kun er cirka 18 g/mol, er fugtig luft lettere end tør luft.


== Links ==
== Links ==

Versionen fra 24. jun. 2015, 21:03

Flytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Molar masse. Klik her for at se flytteforslaget.

Den rigtige betegnelse er molar masse, evt. molmasse.[1][2] "Vægt" anvendes mest om tyngdekraften, som jorden påvirker ting med, jævnfør artiklerne om vægt (fysik) og masse (fysik).

Molar masse eller molmasse, i gamle dage også kaldt molvægt, har størrelsessymbolet M og er en fysisk-kemisk egenskab ved et stof, der udtrykker massen pr. stofmængde, som regel i enheden g/mol, selv om SI-enheden egentlig er kg/mol.

Bemærk at den molare masse skrives med et kursivt M, mens et lodret M undertiden anvendes som ikke-SI-enhedssymbol for mol/L.[kilde mangler].

Den molare masse af et stof udregnes ved at addere de molare masser af de grundstoffer, der indgår i stoffet. Disse vil normalt være opgivet i det periodiske system.

Fx H2O (vand). For at beregne den molare masse af H2O adderes to H-atomers (hydrogen) molare masse med hinanden. Herefter adderes et O-atoms (oxygen) molare masse til de 2 H-atomers molare masse. Altså: (1,008*2 + 16) g/mol = 18,016 g/mol.

Tør luft har den molare masse 28,9644 g/mol. Da den molare masse af vanddamp kun er cirka 18 g/mol, er fugtig luft lettere end tør luft.

Links

Referencer

  1. ^ Isis - Kemi A: Kemiske mængdeberegninger - formler
  2. ^ BIPM - SI Brochure: Unit of amount of substance (mole)
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.