Forskel mellem versioner af "Sleipner"

Spring til navigation Spring til søgning
786 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Tilføjet indhold
m (Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 85.81.101.10 (diskussion | bidrag))
(Tilføjet indhold)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
'''Sleipner''' ([[Oldnordisk|oldn]].: Sleipnir eller '''Slejpner''') hører til i [[nordisk mytologi]]. Det er [[Odin (guddom)|Odins]] sorte hingst. Sleipner har 8 ben og den kan løbe stærkt som vinden og bevæge sig lige godt i luften som på jorden. Netop ''Sleipners'' karakteristika med 8 ben har fået visse forskere til at mene, at oprindelsen til ordet Sleipner skal findes i ''galgen'' således [[Odin]] er ''galgerytteren''. Ofre til [[Odin]] skete ofte ved [[hængning]].
 
Sleipners mor er [[Loke]]. De nordiske guder indgik en aftale med en [[bygmester]] af [[jætte]] slægt. Hvis han på et halvt år kunne bygge en mur rundt om [[asgård]] ville han få solen, månen og kærligheds gudinden [[Freja]] som betaling. De var selvfølgelig overbevist om at han ikke kunne nå det.
Ifølge [[Gylfaginning]] blev Sleipner født af [[Loke]], der omskabte sig til en hoppe for at lokke jættehingsten [[Svadilfare]] væk fra sit arbejde med at bygge [[muren omkring Asgård]]. Slejpner siges at kunne springe over [[Hel (dødsrige)|Hels]] gærde, hvad ingen andre heste kan.
Men bygmesteren får hjælp af sin hest Svadilfare som er en af de stærkeste heste i nordisk mytologi. Da han næsten er færdig går guderne i panik. De ville ikke betale for muren så de giver straks Loke skylden. Loke tvinges til at forvandle sig til en smuk hoppe. Han lokker Svadilfare dybt ind skoven. Lokes plan var selvfølgelig at ryste Svadilfare af sig men han er ikke vant til heste kroppen og snupper under det ville løb. Da han rejser sig er Svadilfare allerede over ham og den for sin vilje.
Loke må blive i sin heste skikkelse og føde sit føl, Sleipner.
Svadilfare forsvandt i skoven og ingen har set ham siden.
Derfor kunne bygmesteren ikke lave sit arbejde færdigt og guderne slap for at betale.
Loke forærede Sleipner til Odin som en gave.
 
Den er den hurtigste af alle heste – og dog... I fortællingen om [[Hrungner]]s død antydes det at [[Odin]] holdt på den forkerte hest da han satsede på Slejpner.
Anonym bruger

Navigationsmenu