Forskel mellem versioner af "Fjodor Dostojevskij"

Spring til navigation Spring til søgning
m
WPCleaner v1.35 - Fixed using WP:WPCW (Overskrift starter med tre "=" og senere med niveau 2)
(portræt malet af Vasilij Perov)
m (WPCleaner v1.35 - Fixed using WP:WPCW (Overskrift starter med tre "=" og senere med niveau 2))
Dostojevskij har bidraget væsentligt til verdenslitteraturen, og som inspirationskilde til blandt andre [[Nietzsche]] og [[Sartre]]{{kilde mangler|dato=Uge 52, 2013}} anses han af mange som en af forgængerne for den moderne, filosofiske retning [[eksistentialisme]]n{{kilde mangler|dato=Uge 52, 2013}}. Dostojevskij er anerkendt for sine skildringer af den menneskelige psykologi, ikke mindst i det 19. århundredes Rusland{{kilde mangler|dato=Uge 52, 2013}}.
 
=== De unge år ===
Dostojevskij var den anden i en børneflok på syv af forældrende Mikhail og Maria Dostojevskij. Dostojevskijs far var en pensioneret [[kirurgi|militærkirurg]] og en voldelig [[alkoholiker]]<ref name="alkoholiker">[http://www.dartmouth.edu/~karamazo/bio01.html, Biography of Dostoevsky – Early Years]</ref>, som arbejdede som doktor ved Mariinskijhospitalet for fattige i [[Moskva]]. Hospitalet lå i et af de værste områder i Moskva, hvor det var omgivet af kirkegårde for kriminelle, et psykiatrisk hospital og et børnehjem for efterladte spædbørn. Disse omgivelser gjorde et stort indtryk på den unge Dostojevskij, som i sit forfatterskab senere beskrev de fattige og udstødtes skæbner og liv. Selv om hans forældre forbød det, tilbragte den unge Dostojevskij meget tid i Hospitalets have sammen med patienter og lyttede på deres ofte barske historier.
 
Sandsynligvis var det naboer, der skabte mistanken om de livegnes bønders forbrydelse, idet en domfældelse af bønderne kunne skabe muligheder for, at nabogodsejerne kunne erhverve faderens ejendom billigt. Den norske forfatter Geir Kjetsaa har i sin biografi ''Fjordor Dostojevskij – et digterliv'' meget omhyggeligt redegjort for hele forløbet om faderens død, og for ham er der ingen tivl om, at bønderne var fuldstændig uskyldige.
 
=== Eksil i Sibirien ===
Dostojevskij blev i [[1849]] dømt til døden for revolutionær aktivitet, hvilket bestod i et medlemskab af den intellektuelle gruppe, [[Petrashevskycirklen]]. Formålet med gruppen var at diskutere litteratur og [[vestlig filosofi]]<ref name="petcirkel">[http://www.uoregon.edu/~kimball/Petrashevtsy.htm Who Were the Petrashevtsy?] Alan Kimball, University of Oregon</ref>, hvilket ifølge zar [[Nikolaj 1. af Rusland]] udgjorde en trussel imod enevældet og det [[Russiske Kejserrige|Russiske Imperium]]. Dødsdommen blev midlertidigt ændret til fængsel. Dostojevskij afsonede 4 år i arbejdslejr i [[Sibirien]], hvor han efterfølgende gjorde tjeneste som soldat i 6 år. Denne fængselsstraf præger hans forfatterskab, og ''Dødens hus'' er inspireret af hans tid i Sibirien.
 
584.212

redigeringer

Navigationsmenu