Spring til indhold

Adolf 8. af Holsten: Forskelle mellem versioner

Ingen ændring i størrelsen ,  for 7 år siden
m
stavefejl
m (linkfix)
m (stavefejl)
Da [[hertug]] Henrik døde under belejringen af [[Flensborg]] i 1427, trådte Adolf i spidsen for den langvarige kamp mod den nordiske unionskonge [[Erik af Pommern]]. Hansestæderne havde nu i mellemtiden åbent taget parti for holstenerne, og unionskongens stilling i [[Sønderjylland]] var svag. Ved våbenstilstanden i Vordingborg 1435 måtte Erik overlade Adolf alt, hvad han da sad inde med af hertugdømmet på livstid, dog med forbehold af kronens ret, nemlig hele Sønderjylland undtagen Haderslev med omgivende [[herred]]er og [[Ribe]] med biskopsstolens gods ved [[Trøjborg]] og [[Møgeltønder]]) samt [[Als]] og øerne i [[Vesterhavet]] (fraset et par små).
 
Lige efter våbenstilstandet 1435 blev modviljen mod unionskongen Erik så stor, at planer formedes for at drivadrive ham ud af riget. Adolf deltog sammen med danske stormænd i denne sammensværgelse, og ved en aftale i [[Lübeck]] 1439 enedes man om at indkalde [[Christoffer af Bayern]], som skulle forpligtes til at forlene Adolf arveligt med hertugdømmet Slesvig. Denna forlening skete også i [[Kolding]] [[1440]], og dertil kom nu Haderslev og [[Ærø]] som hørende til Adolfs hertugdømme, mens [[Ribe]] som tidligere forblev under Kronen.
 
Efter, at den yngste broder Gerhard var død i 1433, var Adolf det eneste resterende mandlige medlem af den gamle greve [[Gerhard 3. af Holsten|Gert "den Stores"]] slægt. Således forenede han hele [[Holsten]] fraset et mindre område ved [[Elben]] ([[Pinneberg]]). Efter Christoffers død afslog han tilbuddet om den danske krone, men overførte valget på sin søstersøn, [[Christian 1.]], [[Greve (rang)|greve]] af [[Oldenburg]]; han tog dog af denne det løfte, at han i henhold til den såkaldte ''[[Constitutio Valdemariana]]'' aldrig ville forene hertugdømmet med [[kongeriget Danmark|kongeriget]].
94

redigeringer